KD splittrat om deltagande i Pridefestivalen

2:00 min

Stockholms kristdemokrater deltog för första gången på årets Pridefestival med ett eget tält och seminarier. Partimedlemmar belönades också med regnbågspriset för sitt arbete för homo- bi- och transpersoners rättigheter. Det här upprör Tuve Skånberg som är riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

– Det är Stockholmsdistriktet av Kristdemokraterna som har valt att delta i Pride. Jag tycker att det är lika lämpligt att delta i Vänsterpartiets Första maj-demonstration. De stödjer en politisk agenda som partiet inte stödjer, säger Tuve Skånberg.

Men partiledaren Göran Hägglund tar, via sin presschef Martin Kits, helt avstånd från att jämföra Pridefestivalen med Vänsterpartiets Första maj-demonstration.

– Om det stämmer att Tuve Skånberg sagt på det här sättet så är det ett uttalande och en ståndpunkt som Göran Hägglund tar bestämt avstånd ifrån, säger Martin Kits.

Hur kommer det här att hanteras?

– Det kan inte jag svara på i dag, det får bli en fråga för när riksdagen är återsamlad och alla är på plats igen.

På Kristdemokraternas riksting i juli stod partiet fast vid att kravet om tvångssterilisering vid könsbyte. Även till exempel riksdagsledamoten Annelie Enochson har skrivit på sin blogg att hon inte tycker att Kristdemokraterna borde delta i Pridefestivalen.

Tuve Skånberg tycker att Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (Rfsl) infiltrerar politiken.

– Rfsl har varit väldigt duktiga på att få in sitt folk i de olika partierna. Man har lyckats få in dem i Kristdemokraterna och nu bekräftar man det genom att ge de här tre personerna Regnbågspriset.

Kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber var en av dem belönades med Regnbågspriset för sitt arbete för hbtq-personers rättigheter på årets Pridefestival. Hon förstår inte alls den interna kritiken mot att partiet deltar i årets Pridefestival.

– Det är klart att vi har mött en del kritiska frågor utifrån de slutsatser som partiet har. Men väldigt många uppskattar också att man är här och möter deras livsberättelser och lyssnar. Att man får förståelse för hur det är att vara hbt-person i Sverige i dag, Caroline Schyber.