Storbritannien

Kravaller i norra London i natt

Tottenham i norra London skakades i natt av de värsta kravallerna i London på många år. En demonstration mot att en 29-årig man sköts ihjäl häromdagen av polisen, urartade i bränder, plundring och annan skadegörelse.

Förutom den förstörda bussen står vraken kvar efter några polisbilar som också sattes i brand.

Flera hundra meter av High road i Tottenham har polisen spärrat av. 

Brandkåren eftersläcker hus, som fortfarande ryker. Butiker har bränts ned. Vittnen berättar om plundring, och hur maskerade ungdomar kastade brandbomber, stenar och fyrverkerier mot polisen.

26 poliser rapporteras skadade. Över 40 personer har gripits.

Kravallerna började i går efter att en fredlig demonstration utanför ett polishus i Tottenham, urartade till de värsta bråken i London på länge.

Demonstranterna protesterade mot att en 29-årig man sköts ihjäl i torsdags vid ett polisingripande. Någon i den bil där 29-åringen satt var beväpnad, och det slutade med skottlossning.

– Det var oprofessionellt gjort av polisen, tycker en anonym man bland dem som i dag stod  vid polisens avspärrningar.

Flera av dem som gick runt i förödelsen sa att skottdramat i torsdags var en droppe som fick bägaren att rinna över, att det finns en stor frustration bland unga människor i det slitna Tottenham. Ungdomar som har svårt att få jobb, och som ibland hamnar i droger och kriminalitet.

Theresa Smith, som var olycklig när hon såg förödelsen, hoppades på lugn och försoning.

– Det här är en olycklig dag, jag hoppas det ska lugna sig. Det här är inget typiskt för det färgade Tottenham, säger Theresa Smith.