Hälsa

Vanlig träning kan hjälpa reumatiker

1:37 min

Vanlig fysisk träning kan hjälpa personer med ledgångsreumatism. Just nu får en grupp om tolv personer i Östersund hjälp av sjukgymnaster att hålla träningen igång.

Med träning och motion kan personer med ledgångsreumatism bli friskare. Forskning visar att det är så och just nu tränar en grupp på tolv personer i länet med hjälp av sjukgymnaster.

Man vet att träning gör nytta men bäst fungerar det organiserat i grupp och med ledare. Sjukgymnasterna deltar med råd och hjälp, men är inte med vid varje pass. Träningsgruppen träffas regelbundet för att peppa varandra och nästa år är det tänkt att gruppen ska klara sig utan experter.

"Jag tror de kommer vara piggare"

Christina Opava är professor i sjukgymnastik och har forskat i många år om reumatism och hon leder projektet om träning och hon har höga förväntningar på resultatet.

– Jag tror att de kommer att vara piggare, ha mindre ont, starkare muskler och bättre konditon när vi testar dem vid nyår, säger hon.

Det är inte bara leder och muskler som påverkas av reumatism uta nalla organ i kroppen. Därför är det är stor risk att reumatiker också får hjärt- och kärlsjukdomar. Träning förebygger det och dämpar alltså också symptomen av reumatism.

Träna för att må bra

Gruppen som tränar tillsammans i Östersund har fått extra draghjälp av sjukgymnaster eftersom det svåraste med träning är att komma igång och att fortsätta.

Man behöver träna en halvtimma varje dag så att man åtminstone blir lite andfådd, därtill krävs ha två pass med styrketräning varje vecka. Då kan man räkna med att bli bättre. Ska man fortsätta må bra så måste man också fortsätta att träna.

"Jag hade ont överallt"

Stig Olov Olofsson är 62 år och har haft reumatism i sju-åtta år, han har haft diabetes i 25 år. Han hade dålig kondition, värk och ett halvtrasigt knä. Nu har han tränat i gruppen sedan nyår och när jag pratade med honom var han på fjällvandring.

– Hade du sagt i vintras att jag skulle fjällvandra i år så hade jag skrattat säger han. Det fanns inget som tydde på att jag skulle klara det. Jag hade ont överallt.

Stöd är viktigt

Sen många år har han också diabetes och nu när han tränar så tar han mindre insulin. Att ha stöd av sjukgymnast och en grupp är väldigt viktigt, säger han.

– Det är lätt att man skyller på något, man är trött, man har ont, man orkar inte gå och träna. Men grupptrycket gör att man går i alla fall. Och det har vi nog alla haft stor nytta av.