finansoron

Stödköp av statsobligationer återupptas

Nervositeten inför börsveckan är påtaglig efter fredagens fall och nedvärderingen av USA:s kreditbetyg. På söndagen beslutade den Europeiska centralbanken också om att återuppta stödköp av bland annat italienska statsobligationer. 

Det såg inte bra ut på de stora börserna i fredags; fall på bred front på grund av skuldproblemen i eurozonen och USA:s ekonomi.

Det har inte blivit bättre under helgen.

Efter handeln följde kredivärderingsföretaget Standar & Poor's sänkning av USA:s kreditbetyg från toppnivån, där det legat sedan 1917.

Där det har handlats med aktier under helgen, som i Saudiarabien, Dubai och i Tel Aviv, har det handlat om fortsatta fall. I Tel Aviv föll börsen sex procent i dag innan handeln tillfälligt stoppades.

Under söndagkvällen satt den Europeiska centralbankens toppar  i en telefonkonferens om krisen och där fattades beslutet att återuppta stödköpen av statsobligationer i eurozonen, däribland Italien, som är ett av de senaste länderna som hamnat i fokus när det gäller skuldkrisen.

Även finansministrarna i de stora ekonomierna i G7-gruppen ska hålla ett extramöte i dag, med syfte att lugna marknaderna inför det att handeln på de stora börserna börjar.

Riktigt hur marknaderna kommer att reagera på sänkningen av USA:s kreditbetyg är inte klart.

Talesmän för Obama-administrationerna har i ganska hätska ordelag kritiserat sänkningen, medan President Barack Obama själv inte sagt något offentligt i frågan. Men ett uttalande är att vänta innan Asienbörsen öppnar tidigt i morgon bitti.