Norrköping

Marviken kan bli kärnkraftsmuseum

1:38 min

I höst ska all utrustning i det gamla oljekraftverket Marviken utanför Norrköping monteras ned. Vad som sedan ska hända med anläggningen är oklart, men ett förslag är att göra ett museum av byggnaden.

– Marviken är ett alldeles ypperligt kärnkraftsverk som aldrig blivit laddat. Där har vi reaktortanken, manövercentralen och allting. Och istället för att riva det här stora komplexet vore det ju intressant om det blev ett museum över en misslyckad energipolitik, säger Alf Gustafsson, på föreningen Kolmårdsvind, som kommit med förslaget.

Marvikens kraftverk byggdes i slutet av 60-talet och skulle bli Sveriges första kommersiella kärnkraftverk i stor skala. På grund av att konstruktionen inte ansågs tillräckligt säker startades dock aldrig kärnkraftverket. Istället byggdes det om till ett oljekraftverk, som har använts som ett reservkraftverk när det varit ont om el.

För knappt två år sedan beslutade Vattenfall att lägga ner kraftverket helt, men fortfarande har man inte bestämt vad som ska ske med byggnaden och marken. Per Ljung, produktionschef på Vattenfall, är dock tveksam till förslaget om ett kärnkraftsmuseum. 

– Det ligger lite avsides till och det har ju aldrig varit något kärnkraftverk egentligen. Så jag är väl tveksam även om det låter lite spännande.

På Norrköpings kommun vill man gärna se någon form industrietablering i området, särskilt eftersom det redan finns en infrastruktur uppbyggd, till exempel hamn, vägar och kraftiga elledningar. Kommunalrådet Mattias Stenberg (MP) tror starkt på att etablera vindkraft i vattnet utanför, en idé som redan finns och som utreds just nu.

– Det är ett perfekt läge för vindkraft ur alla tänkbara synvinklar. Hur mycket det blåser, hur det ligger, att det inte finns någon bebyggelse i närheten. Det här är alldeles för bra för vindkraft för att det ska kunna bli någonting annat.