Statsministerdebatt hemma hos Maud Olofsson

Mitt i mandatperioden laddar de fyra borgerliga partierna upp med sikte på att överta makten 2006. På måndag träffas partiledarna hemma hos Maud Olofsson i Högfors i Västerbotten för att svetsas samman.

En fråga, som genom åren varit en ständig källa till konflikter, är vem i de fyras gäng som ska vara den informelle ledaren, den som blir statsminister i en eventuell borgerlig regering. Folkpartiledaren Lars Leijonborg, som tidigare svävat på målet, ger i dag ett tydligt svar på frågan.

– Den som leder det största partiet efter valet ligger ju väldigt bra till att bli statsminister, säger han.

Leijonborg tar ett steg tillbaka
Så lät det däremot inte för två år sedan efter folkpartiets succéval, då Leijonborg var Lejonkungen i tidningsrubrikerna. Mer eller mindre öppet lanserade han då sig själv som borglighetens kandidat till statsministerposten.

Leijonborg säger visserligen inte i klartext att han har gett upp hoppet och att den givne ledaren numer heter Fredrik Reinfeldt, men i dessa dagar när moderatledaren gör succé och Leijonborgs siffror dalar är det svårt att dra någon annan slutsats än att folkpartiledaren diskret tonar ner sina statsministerambitioner.

Olofsson svävar på målet
Frågan om vem som ska bli borgarnas okrönte ledare rymmer mycket dramatik, eftersom den handlar om maktens tyngdpunkt inom det borgerliga blocket. Alla fyra partiledare vill ta på sig ledartröjan, men vågar inte säga det öppet för risk för bråk, dessutom kan Göran Persson då genast triumfera.

I somras sa centerledaren Maud Olofsson att det naturliga vore om Fredrik Reinfeldt som ledaren för det största partiet blir statsminister i en borgerlig regering. Sedan dess har hon utnämts som drottning i tidningarna och därmed är inte Reinfeldt lika självklar längre.

– Fredrik Reinfeldt blir säkert en alldeles utmärkt statsminister, Lars Leijonborg blir det och Göran Hägglund blir det. Jag kan också bli det, säger Maud Olofsson i dag.

Reinfeldt i täten
Vid tidigare val, innan Fredrik Reinfeldt blev partiledare och moderaterna fortfarande dög som högerspöke, har de tre andra partierna hävdat att väljarna skräms bort av tanken på att moderaterna ska ha den största makten och leda en borgerlig regering.

Man har därför framhållit att om centern, kristdemokraterna och folkpartiet tillsammans blir större än moderaterna ska statsministern hämtas från deras treenighet.

Den logiken blir dock svår att hävda med Reinfeldt som partiledare, som tonar ner de moderata skattesänkningarna och värnar arbetsrätten i intervjuer i LO-tidningen. Det är inget som skrämmer väljare från andra sidan blockgränsen.

Margit Silberstein
margit.silberstein@sr.se