Hundratals gripna i upploppen i London

Även under natten har det varit vandalism och skadegörelse i London och kravallerna har spridit sig till andra städer. UD uppmanar nu svenskar som befinner sig i London att vara vaksamma.

UD uppmanar också svenskar att följa den löpande nyhetsrapporteringen om oroligheterna och våldsamheterna i staden.

Uppmaningen gäller särskilt i de berörda stadsdelarna Tottenham, Enfield, Brixton och Walthamstow, skriver den svenska ambassaden i London på sin hemsida.

Tre personer har gripits i London misstänkta för mordförsök på en polis i samband med upploppen inatt.

Polisen blev påkörd i nordvästra London när han försökte stoppa en bil i ett område där butiker länsats.

Oroligheterna med har spridit sig till flera andra städer och minst 450 personer har gripits.

Flera engelska ligacupmatcher i fotboll ställs in på grund av kravallerna.

Även Englands landskamp mot Holland imorgon ställs in och andra större arrangemang i London kommer att flyttas.

Brittiska inrikesdepartementet rapporterar att 35 poliser har skadats sedan upploppen i London inleddes för två dagar sedan.

Rizwana Hamid som bodde i ett av de hus som brändes ned i Totttenham, berättar för BBC om upplevelsen.

– Vi försökte ta oss ut med en granne, vi var nära panik. När vi kom ut och såg flammorna och den svarta röken välla ut, tio minuter till därinne så hade vi dött, säger Rizwana Hamid vars hus i Tottenham är helt förstört.

På måndagskvällen brann byggnader i Peckham. I Lewisham i södra London har bilar bränts och från Hackney inte långt från Tottenham, rapporteras om skadegörelse och sammandrabbningar mellan polis och maskerade personer, som försökte slå sönder skyltfönster, rulla brinnande soptunnor mot polisen.

Inrikesminister Theresa May fördömde under kvällen kravallerna och sa att de som ligger bakom ska ställas till svars.

– Det här är ren kriminalitet, våldet, plundringen ... de här människorna ska ställas till svars och möta konsekvenserna. Jag ber det lokala samhället att samarbeta konstruktivt med polisen för det, sa inrikesminister Theresa May.

Tidigare på måndagen besökte tillförordnade premiärministern Nick Clegg Tottenham, som härjades av vandaler natten till söndag.

Polisen förstärktes under måndagskvällen med en tredjedel utöver den vanliga bemanningen. Polisen sa också att de som använder Facebook och Twitter och andra sociala medier till att locka folk till kravallplatserna kan bli ställda till svars för det.