Tältprotesterna växer i Jerusalem

2:02 min

I Israel växer protesterna mot landets höga levnadsomkostnader, där demonstranter kräver ekonomiska reformer, bostäder till fattiga, social utjämning och ett mer rättvist samhälle. I de stora städerna har tältläger byggts upp, med inspiration från revolterna i Mellanöstern.

Hemlösa Amnon Tsur är en av demonstranterna.

– Jag har inget hem, jag bor här, säger Amnon Tsur och pekar på ett av tälten i en park i centrala Jerusalem.

Efter att han skiljde sig blev han hemlös och har inte hittat nytt boende. Här bland tältdemonstranterna finns också ensamstående mammor, som inte får ekonomin att gå ihop, samtidigt protesterar pensionärer i Tel Aviv och begär billigare mediciner.

De senaste veckorna har hundratusentals israeler gått ut för att kräva social rättvisa, och bättre levnadsvillkor. Israeliska debattörer har också ifrågasatt fördelningen av enorma summor till försvaret och bosättningar på Västbanken, samtidigt som inkomstgapet mellan de rikaste och fattigaste i Israel är bland det största i den rika delen av världen.

Vår inspiration kommer från Tunisien och Egypten, säger Amnon Tsur.

– Det började där, folk fick nog, säger Amnon Tsur.

Jona Sosner, som går förbi tälten i parken, har fyra olika jobb för att kunna betala sina räkningar. Allt har blivit dyrare, säger hon, bensin, boende och systemet gynnar bara vissa.

– Det gör de rika rikare, men eftersom jag inte är så rik, så drabbas jag i stället, säger Jona.

Plakaten vid tälten visar bilder på premiärminister Benjamin Netanyahu, men vi är inte ute efter just den här regeringen, säger Amit Lavi. Han tycker att en rad regeringar har ansvar för klyftorna i samhället.

– De stjäl och rånar från människorna här i landet och vi kräver att de ska jobba för oss, inte bara för de rikaste familjerna som finansierar deras valkampanjer, och vi kommer stanna här tills de förstår det, säger han.