Antimateria fångad i jordens magnetfält

1:50 min

Forskare har upptäckt ett tunnt skikt av antimateria nära jorden, högt uppe i atmosfären. Antimaterian har fångats upp av jordens magnetfält och består av så kallade antiprotoner, motsatsen till vanliga protoner som finns i alla atomkärnor.

Svante Jonsell, atomfysiker vid Stockholms Universitet, tycker att det är spännande att man hittat så här mycket stabil antimateria i närheten av jorden, även om man länge misstänkt att den skulle kunna fångas upp av jordens magnetfält.

– Man har tänkt sig att antiprotoner skulle kunna fångas i jordens atmosfär, eftersom man vet att vanliga partiklar fångas där i stora mängder. Men ingen har ju sett det förrän nu, så det är jättespännande, säger Svante Jonsell.

Antimateria är partiklar som utgör motsatsen till den vanliga materia som vårt synliga universum består av. Nu rapporterar forskarna i ett internationellt samarbete att de, med hjälp av sateliten PAMELA:s instrument, har uppmätt strålning från antiprotoner i vår atmosfär. Alltså från motsatsen till de protoner som finns i atomkärnorna hos all vanlig materia.

Antimateria bildas hela tiden när partiklar med hög energi krockar med varandra, till exempel när kosmisk strålning tränger in i atmosfären. Problemet när man vill studera antimateria är att den förintas så fort den kommer i kontakt med vanlig materia. Forskare som studerar antimateria som tillverkats i partikelacceleratorer, använder magnetiska "fällor"  för att fånga dem innan de träffar på andra partiklar.

Det man nu hittat är den hittills största ansamlingen av antimateria i närheten av jorden. Antiprotonerna fångas in och hålls kvar av jordens magnetfält och den befinner sig så långt ut i atmosfären att de sällan träffar på vanlig materia. Och kan därför kan de finnas kvar längre innan de förintas.

I en intervju med BBC, säger en av forskarna bakom studien att antiprotoner från jordens yttre atmosfär skulle kunna vara en framtida energikälla. Till exempel som bränsle åt rymdfarkoster. Men Svante Jonsell är skeptisk till såna idéer.

– Själv tror jag inte mycket på alla de här idéerna att använda antimateria för att utvinna energi eller, gud förbjude, till att framställa något slags vapen. Det är alldeles för små mängder för att det skulle kunna ha någon funktion som sådana saker, säger Jonsell.

Referens: The discovery of geomagnetically trapped cosmic-ray antiprotons. O. Adriani et al. 2011 The Astrophysical Journal Letters 737 L29

Pierre Martin
vetenskap@sr.se