Hållbar livsstil

12 min

Funderar du någon gång på hur vi lever? Vad är det vi äter och vilka konsekvenser det får för oss själva, vår miljö och planet? Finns det gifter i våra kläder, prylar och produkter i vår vardag som påverkar vår kropp och hälsa? Hur kan vi leva för att kommande generationer ska ha en vacker och fin planet att bo på. I Hållbar livsstil träffar du Camilla Essencia som har stor passion och kunskap i ämnet. 

8 januari: "Vi leker just nu med mänslighetens framtid"

Hållbar livsstil handlar idag om folkets kraft och vilja att förändra. Under förra året startades två upprop och nätverk för att uppmärksamma klimatförändringarna, Föräldravrålet och Radikalisera klimatpolitiken.nu. De vill båda att frågan prioriteras högst bland politiker.

Billy Larsson är psykolog och initiativtagare till Radikalisera klimatpolitiken.nu och han ser det som en nödvändighet att vi inser att vi är i kris och att det krävs en mobilisering underifrån för att få politikerna att förstå allvaret. Idag är politiker för rädda för väljarnas dom, om eventuella "försämringar" i vår livsstil och att det är anledningen till att frågan inte prioriteras högre, menar Billy Larsson.

Jennie Lind är representant för Föräldravrålet.

Det finns många ideella nätverk eller rörelser som arbetar för att påverka makthavare i olika riktning. Camilla Essencia berättar om några.

3 december: Läget för vår plantet är mycket allvarligt
Just nu pågår diskussionerna om vårt klimat som mest på klimatmötet i Doha, Qatar. I slutet på den här veckan kommer vi att bli varse vad de 200 staterna kommer överrens om eller inte kommer överrens om... I hållbar livsstil har vi med en av Sveriges främsta miljöprofiler och forskare som berättar om hur allvarlig situationen är för vårt hem. Hur kommer klimatförändringarna att påverka oss i framtiden om det inte sker någon förändring nu? Hur viktigt är det att de 200 staterna kommer överens om gemensamt mål? Vad kan den enskilda människan göra? Hur bråttom är det?

Johan Kuylenstierna är professor vid Stockholms Universitet och chef för Stockholm Enviroment Institute, som är en av de främsta organisationerna inom miljöområdet! Han berättar hur allvarligt läget är för vår planet hur vi ska förhålla oss till det och hur viktigt klimatmötet i Doha är för jordens framtid...


Camilla Essencia är inspiratör till en hållbar livsstil och här berättar hon sin syn på vad som krävs av oss.


Vad gör du?

20 november: Vi lever i en myt om ständig tillväxt

I hållbar livsstil träffar du Peter Wolfhagen, ekonom från Falkenberg. Han är aktuell med boken vem äger sanningen? - Om finansvärldens hysteriska resa och även med en film, "Bubbles of Growth" som han gjort tillsammans med Annika Dopping. Vad är det som händer i världen när företag, banker och länder går i konkurs och varför händer detta?


Camilla Essencia är inspiratör i Hållbar livsstil och hon ser att det finns andra värden:

Efter finanskrisen 2008 är vårt ekonomiska system fortfarande mycket bräckligt. Länder som Grekland, Italien och Spanien har stora ekonomiska bekymmer. 2 % av världens befolkning äger mer än 50 % av världens tillgångar, samtidigt som fattigdomen breder ut sig, även i vår del av världen.
Jordens resurser urholkas snabbt, samtidigt som våra behov ökar.
Är det möjligt med fortsatt tillväxt i vårt nuvarande ekonomiska system, som till 98 % domineras av den finansiella sektorn?
Hur tar vi oss bort från kortsiktiga tänkandet och de snabba klippen, för att istället tänka långsiktigt på kommande generationer?

30 oktober: Om skadliga kemikalier i din vardag
Vart man än vänder sig finns skadliga kemikalier i vardagen - i leksaker, i soffan, i sängen och i kläderna m.m. Det har vi pratat om tidigare i Hållbar Livsstil. Det finns inget kontrollorgan som sorterar bort ämnen som är skadliga för oss, även om man önskar att det skulle gör det. Det finns heller ingen som har någon kontroll på vad mixen av alla kemikalier som samlas i vår kropp, cocktaileffekten, innebär för vår och våra barns hälsa på lång sikt. Redan nu finns det forskning som visar på att allergierna ökar, att spermieproduktionen minskar och att beteendestörningar blir allt vanligare.
Möt två mammor, två författare i Hållbar livsstil som vill göra skillnad...

Nyligen kom två böcker ut i ämnet, Katarina Johanssons bok Den onda badankan - ditt barn och de osynliga gifterna och Anne Lagerqvist, Christine Ribbing och Karin Wallis bok Handla rätt för en giftfri barndom. Författarna är alla mammor till små barn och är djupt medvetna om att det finns alternativa och kloka val som kan skona barnen från uppenbara skadliga kemikalier.
Camilla Essencia är inspiratör i hållbar livsstil. Här berättar hon om hur hon för 14 år sedan läste "Bestulna på framtiden" och hur hon förändrade sitt liv. Hon berättar om hur hon agerat och tänkt under graviditeten med sonen Gabriel, som idag är 3 år, och hur hon idag försöker att skydda honom från exponering av skadliga syntetiska kemikalier.16 oktober: Plastens konsekvenser på vår jord

I Hållbar livsstil idag så pratar vi om nedskräpning, du träffar Eddie Ellman som är resebyråtjänstemannen som blev känd för att städa naturen på Galgberget i Halmstad. Idag bor han i Hemmeslöv och städar södra Hallands kust bland annat.

Den riktigt tragiska biten men plastens intrång i våra liv är förstås att den påverkar djuren och människornas hälsa. Anna Kärrman som är forskare vid Örebro Universitet och hon berättar bland annat om hur djuren påverkas...

I vår vardag finns det plast överallt och människan påverkas negativt av vissa plaster. Camilla Essencia är inspiratör till en hållbar livsstil och här tipsar hon om hur man kan minska plastanväningen i vardagen:

18 september: Om vår konsumtion

Idag lever varje svensk som om vi hade ett och ett halv jordklot. Då tänker den kloke, men det går ju inte, vi har ju bara ett... Ja, men trots det har vi en livsstil som överutnyttjar jordens resurser. Då går det att räkna ut att det också blir konsekvenser, andra delar av världen får betala priset för vår konsumtion.

I Hållbar livsstil är Carina Borgström-Hansson, sakkunnig i ekologiska fotavtryck på världsnaturfonden med och berättar:


Bangladesh, det redan fattiga landet ahar underde senaste åren drabbats hårt av klimatförändringarna. Biståndsorganisationen Svalorna verkar i landet:

Det är en ganska enkel ekvation och det är inte svårt att lista ut att vår livsstil inte är hållbar och att det krävs en stor förändring om planeten ska leva vidare. På Eketånga Montessoriskola i Halmstad jobbar men med ekologiska fotavtryck, Anders Berglund är lärare:

Camilla Essencia är hållbar livsstils inspiratör:

22 maj: Naturen läker oss

Att det är fridfullt att komma ut i skogen och ut i naturen tror jag många skriver under på - men hur hälsosamt är det egentligen? Idag i hållbar livsstil så berättar Matilda Annerstedt, läkare och forskare på SLU i Alnarp om sin avhandling som visar att naturen läker våra stressade kroppar och förebygger mental ohälsa.Camilla Åkesson är inspiratör till en mer hållbar livsstil och hon berättar att vi bör titta runt i vår vardag och reflektera över hur mycket grönska och blommor vi har omkring oss.


Tittar man tillbaka i tiden så har människan en lång tradition att leva i och nära naturen.


8 maj: Vår relation till Jorden


Hur ser vår relation till Jorden ut nu för tiden? Har vi tappat förståelsen för vad jorden, vattnet och luften ger oss? Vad ger vi tillbaka som tack?
I Hållbar livsstil möter du Annika Dopping, journalist, TV-producent och kommunikatör i hållbarhetsfrågor. Annika introducerade Oren Lyons i Sverige, professor och indianhövding från USA.Camilla Åkesson är vår inspiratör till en mer hållbar livsstil:
Magnus Engwall, professor i biologi med inriktning mot ekotoxikologi berättar om vilka konsekvenser vår livsstil får för vår planet:

24 april: Skadliga kemikalier i sängar

Vad innehåller egentligen våra sängar för skadliga ämnen och hur påverkar de vår hälsa och miljö?


När vi pratar om sovrum så är det lätt att tänka reproduktion, vår förmåga att få barn. Känner du någon som har haft svårt att få barn och kanske till och med fått ta hjälp på konstgjord väg?

Camilla Åkesson är vår inspiratör till en mer hållbar livsstil och hon berättar bland annat om vad de goda alternativen innehåller - sängar kuddar, täcken och lakan:

Nu är det på sin plats med lite god exempel!
10 april: Sojaproduktionen

På andra sidan jordklotet pågår ett enormt, vad man skulle kunna se som, expriment. Ett expriment med vår jord, vårt ekosystem och människorna som bor där - det går nämligen inte att överblicka konsekvenserna av de enorma sojafälten och den massiva besprutningen av dem. Men, det är ju på andra sidan jordklotet och vi är väl inte delaktiga... Jo, det sorgliga är att vi i allra högsta grad är det! Stora delar av den konventionella djurhållningen i Sverige föds nämligen upp på imorterat sojafoder. Dessutom äter vi enorma mängder kött, vi har aldrig ätit så mycket kött som vi gör idag och det är många gånger imorterat billigare kött från Brasilien eller från något annat land.

Christel Cederberg från Harplinge är miljöforskare och adjungerad professor på Chalmers och forskare på SIK, Institutet för Livsmedel och bioteknik, hon var i Brasilien i november och hon berättar vad hon mötte där:

27 mars: Köksutrustning

Köket och köksutrustningen fick stå i fokus i Hållbar Livsstil idag och det kanske inte är så rolig vetskap att teflonpannorna och andra non-stickpannor avger miljö- och hälsoskadliga ämnen och att skärbrädan och de andra plasterna i köket inte heller är så bra för vår hälsa och miljö. Men en tröst är att, genom att vara medveten om det, kan man ändå göra kloka val...

Monica Lind är miljötoxikolog och docent i miljömedicin vid Uppsala Univerisitet och dessutom är expert på bland annat det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) som vi fokuserade på för ett par veckor sedan i Hållbar livsstil och hon vill göra några tillägg...


Förr i tiden användes kanariefåglar inom gruvindustrin som små varningsfåglar - när fåglarna slutade sjunga eller flög ut visste gruvarbetarna att det var dags att ta sig till säkerhet. Idag förkommer kanariefåglarna i amerikanska varningstexter på teflonprodukter. Kanariefåglarna dör av de gaser som avges när teflon bränns. Författaren och näringsmedicinaren Ingrid Franzon har skrivit boken "Kanariefåglarna ryter".Camilla Åkesson vår inspiratör delar med sig av sina tips:


13 mars: Förpackningar

Livsmedelsförpackningar fick stå i fokus idag i hållbar livsstil, vad finns i dem som är skadliga för vår hälsa och miljö? Det var framför allt ett av de många, många tusen ämnena som fick stå i fokus - Bisfenol A (BPA), ett ämne vi hittar på insidan av konservburkar, lunchlådor, cd och dvd-skivor, tandfyllningsmaterial, ögonlinser, kvitton och på många andra ställen.

Naturskyddsföreningen berättar om den senaste europeiska undersökningen som gäller nappflaskor och mer generellt hur man ska förhålla sig till förpackningar med hälsoskadliga ämnen i. Livsmedelseföretagen Axfood och Coop berättar hur de jobba i frågan och Carl Schlyter europaparlamentariker för miljöpartiet - de gröna berättar om vad som diskuteras på EU-nivå.


Kan kanske kännas hopplöst, men det finns mer häslo och miljövänliga alternativ:

28 februari: Tillsatser i mat
Vad innehåller maten, det är en ständigt aktuell fråga som diskuteras och en av dem som verkligen fick snurr på diskussionen och medvetenheten är författaren och journalisten Mats-Eric Nilsson. Boken "Den hemlige kocken" och "Äkta vara" ökade medvetenheten om att många tillsatser i livsmedel tillsätts som kosmetika på en vara för att få den att verka bättre än den är.


Vad som inte är lika känt är så kallade processkemikalier... Ja, förutom tillsatser i mat så används alltså kemikalier som exempelvis hexan, metanol, metylacetat, dimetyleter, diklormetan med flera... Gunnar Lindgren är författare och debattör och djupt engagerad i ämnet:


14 februari: Kosmetika

I genomsnitt använder en kvinna 12 hygienprodukter/kosmetika per dag eller om man hellre vill ca 515 syntetiska kemikalier per dag. Lägger man dessutom till den mängd syntetiska kemikalier vi utsätts för varje dag blir exponeringen stor. Hur påverkar den oss och vad kan den ge för effekter på vår hälsa och miljö?17 januari: Farliga kemikalier i kläder
Textil- och klädindustrin är en kemikaliekrävande verksamhet och det är många gånger kemikalier som är skadliga för vår hälsa och vår miljö.


Men det finns förstås goda och kreativa exempel.
De här ekologiska märkningarna kan du hålla utkick efter:
Övriga märkningar (inte alltid ekologiska, men med mindre skadliga kemikalier)Kläder:
29 november: En fröjdefull och hållbar jul

Vad innehåller värmeljusen som vi älskar att ha runt oss i hemmet så här i vintertid? Vad finns det för alternativ som inte skadar vår miljö och vår hälsa?

Hälso- och miljövänliga ljus:
Hälso- och miljövänlig ekologisk glögg:

Ekologiska pepparkakor:
Annas pepparkakor
Änglamarks pepparkakor

Ekologisk pepparkaksdeg:
Svårt att få tag i - tyvärr!

Recept på ekologisk pepparkaksdeg!
Till en stor sats pepparkakor:
150 gr KRAV-smör
2 dl mörk KRAV-sirap
5 dl ekologiskt socker (gärna råsocker)
2 msk vardera av mald kanel, ingefära, kryddnejlikor (en del affärer har KRAV-märkta kryddor)
2 tsk malen kardemumma och pomeransskal
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
14-15 dl KRAV- vetemjöl

Rör smör, sirap och socker smidigt. Rör i kryddorna. Blanda väl och tillsätt vatten. Blanda bikarbonatet med mjölet och arbeta in i blandningen. Arbeta degen smidig. Rör du för hand är det bra att ta upp degen och knåda den på ett bakbord. Slå in degen i plastfolie och låt den vila svalt över natten. (Den klarar sig flera veckor i kylen).

Sätt ugnen på 225 grader på bakdagen. Låt degen ligga i rumstemperatur en stund innan ni börjar kavla. Kavla ut en bit av degen på mjölat bakbord. Lägg de färdiga figurerna på bakplåtsklädda plåtar och grädda i cirka fem minuter.
(Källa:http://www.ekostaden.com/levgront/ekostaden_tmpl_01.aspx?pageID=150&parentID=278§ionID=2&level=4&introID=275)

Etiska och hållbara julklappar:

Julgranar:


15 november: Leksaker

Enligt en dansk undersökning är barnrummet det rum i hemmet som innehåller flest och mest hälso- och miljöskadliga ämnen. Det är bland annat ämnen som påverkar bland annat reproduktionsförmågan. :(

Mikael Karlsson är ordförande i Naturskyddsföreningen och där är förstås medvetenheten stor.Det kan ju kännas tröstlöst att leksakerna som våra barn älskar är skadliga för dem... Men det finns goda exempel! Camilla tipsar:

Det som hjälper oss konsumenter i leksaksdjungeln är ju olika märkningara och de här märkningarna ska du hålla utkik efter:Det blir många länkar idag men här är några fler nyttiga tips!

1 november: Ekologisk mat

Varför ska vi äta ekologisk mat? Kan vi lita på att det är ekologiskt om det står det på förpackningen? Varför kostar den ekologiska maten mer än den konverntionellt odlade maten? Det är frågor du får svar på i programmet.
18 oktober: Hållbart vardagsrum

Vardagsrummet står i fokus i Hållbar livstil. Vad finns det för kemikalier och hur påverkar de oss? Vilka goda alternativ finns det och hur ska vi konsumenter tänka? Det får du svar på här! Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stocksholms universitet är med och förklarar:

Camilla Åkesson är vår inspiratör i Hållbar livsstil:Det finns goda alternativ (ekologiska soffor) men de är inte så många här i Sverige. Här kommer några exempel:

Vill du läsa ytterligare om kemikalier i vår vardag så kommer här några tips:


4 oktober: Rengöringsmedel och tvättmedel

Visst vill du väl också att det ska bli rent när du städar, alltså rent på riktigt! Vad menar jag nu - rent, utan syntetiska kemikalier. Det går!

Vi har tidigare tipsat om Sonetts produkter som hälsovänliga och miljövänliga och de har även ekologiska rengöringsprodukter. (Länken finns om du scrollar neråt!) Här kommer den svensktillverkade såpan utan parfym:

Lyssna också på dokumentärfilmaren Stefan Jarl som har gjort den viktigaste filmen på mycket länge UNDERKASTELSEN - nu är det upp till oss! 

20 september: Barns hygienprodukter
Visst önskar man att barns hygienprodukter var fria från syntetiska kemikalier som lagras i kroppen, men tyvärr inte. Camilla Åkesson, miljöinspiratör berättar om ämnen och produkter vi ska se upp föroch vilka alternativ som finns.


6 september: Vad tvättar vi oss med?

I Hållbar livsstil pratar vi om hygienprodukter. Vad tvättar och smörjer vi oss med och hur påverkar det våra kroppar, vår hälsa och natur?
Vi läser på innehållsförteckningen på dessa två flytande tvålar och konstaterar att de innehåller ämnen som är starkt uttorkande, hudirriterande och att den syntetiska parfymen innehåller ftalater som kan påverka våra hormoner. 
Här är några goda exempel:
23 augusti: Camillas resa
Här berättar Camilla Åkesson om sin resa, hur hon upptäckte att något inte stod rätt till när en kollega blev sjuk av kläderna de jobbade med. Hur det ena ledde till det andra.