Analys: Därför lämnar Lars Ohly ledarposten

1:40 min

Lars Ohly avgår som ordförande för Vänsterpartiet. Han ställer inte upp för omval på kongressen i januari. Ekots inrikeschef Fredrik Furtenbach kommenterar beskedet.

– Ekot har alltså fått bekräftat att Lars Ohly ger upp. Han har också berättat för valberedningen att han inte vill fortsätta som partiledare, säger Fredrik Furtenbach.

Varför avgår han?
– Han har sagt länge att han vill fortsätta, men uppenbarligen har han kommit fram till att stödet är ganska svagt. På ganska kort tid har tre personer kommit fram som motkandidater. Bara det är ovanligt och att stödet för honom sviktar. Partiet har också dåliga opinionssiffror, just nu på i genomsnitt 4,3 procent och de har sjunkit ganska ordentligt på lång sikt, så han har också problem med opinionen.

Vem eller vilka kan tänkas ta över?
– Någon slags favorit är ändå Jonas Sjöstedt som tidigare utmanat Lars Ohly. Han är riksdagsman och före detta europaparlamentariker. Dessutom utmanas han av Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson och av gruppledaren Hans Lindhe. Vilket stöd de här har framgår inte riktigt än.