Ohly om varför han avgår som partiledare

7:36 min

Vänsterpartiledaren Lars Ohly lämnar sitt jobb. Det meddelade han valberedningen i dag och klockan 14 höll Ohly en presskonferens i riksdagen för att förklara sitt beslut.

– Valet 2010 var ett misslyckande för oss ur tre aspekter, sa Lars Ohly på presskonferensen. Vi gick inte framåt, de rödgröna vann inte regeringsmakten, och vi fick in Sverigedemokraterna i riksdagen.

Lars Ohly tog över som partiledare efter Gudrun Schyman 2004 och i de val som hållits sedan dess har partiet backat. På presskonferensen i dag sa Lars Ohly att han länge trott att opinionsstödet skulle växa.

– Det har inte gått bra i opinionen och det påverkar självklart mitt beslut. Jag hade trott och hoppats på en opinionsförbättring för Vänsterpartiet.

De senaste månaderna har tre utmanare till partiledarposten trätt fram, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson och vice gruppledare Ulla Andersson, riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt och Hans Linde, utrikespolitisk talesperson och gruppledare för Vänsterpartiet.

Att det finns flera kandidater är positivt, tycker Lars Ohly:

– Nu har flera partiledarkandidater anmält sig som alla är bra och det gör det lättare för mig att lämna beskedet till valberedningen att jag inte ställer upp till omval på kongressen.

I slutet av november ska Vänsterpartiets valberedning föreslå vem den anser vara mest lämpad att efterträda Lars Ohly.

Den nya partiledaren ska väljas vid Vänsterpartiets kongress i januari 2012. Fram till dess fortsätter Lars Ohly som partiledare.

– Fram till kongressen leder jag detta parti, låt det inte vara något tvivel om detta. Och jag kommer att vara mycket aktiv partiledare fram till kongressen, framför allt i de politiska frågor som vi ska fatta beslut om då.