Maktkamp väntas inom brittiska Labourpartiet

1:49 min

Den brittiske Labourledaren Ed Miliband vill minska fackets inflytande i partiet. Miliband, som har stärkt sina opinionssiffror under sommaren, kom till makten i partiet, mycket tack vare facket. Nu väntas en maktkamp inom Labour inför partikongressen i september.

Maktkampen handlar om hur mycket facket ska ha att säga till om vid Labours partikongresser. Hittills har facket haft hälften av rösterna vid kongressen, och i praktiken har tre dominerande fackförbund grepp om nästan alla de rösterna.

Men på höstens partikongress vill Ed Miliband ta upp frågan om att minska fackets makt. Enligt Guardian har han angett som skäl att han vill göra Labour mer demokratiskt.

Ed Miliband vill också ersätta en del av de fackliga rösterna med ett system där registrerade sympatisörer får inflytande, utan att vara fackliga medlemmar.

Han vill dessutom ta bort möjligheten att rösta två gånger vid partikongressen, för vissa politiker som också är medlemmar i facket. Dessutom vill han underlätta direkt kontakt mellan Labourpartiets lokala politiker och fackets medlemmar utan att, som traditionellt, gå via fackföreningarna.

Det här väntas väcka starka protester från facket, vars källor säger till Guardian att Miliband är på väg att luckra upp de historiska banden mellan facket och det socialdemokratiska partiet.

Eftersom facket stödde Ed Miliband när han tog strid om partiledarposten i Labour mot sin bror David, så ses det som extra svekfullt att han nu planerar att krympa fackets inflytande i partiet.

Ed Miliband har nu under sensommaren stärkt sin position som ledare för partiet och oppositionsledare. Medan avlyssningsskandalen har svällt och kommit allt närmare premiärminister David Cameron, har Miliband varit offensiv och kritiserat sin huvudmotståndare.

Det kan bli en hård diskussion vid Labourkongressen i Liverpool i slutet av september, om inte tidigare.

Krafter inom Labour menar att partiet inte har råd med uppslitande interna strider, när facket också förbereder sig för nya troliga strejker i höst mot de nedskärningar som regeringen Cameron genomför.