Internationellt stöd till debatterad Pride i Prag

1:45 min

I Tjeckien har det blivit politiskt bråk kring Pridefestivalen som inleds i Prag under onsdagen. Samtidigt som landets president säger att arrangemanget inte är något att vara stolt över stöttar flera utländska beskickningar i Tjeckien arrangörerna.

”Festivalen är politisk demonstration av en värld där sexuella och andra avvikelser upphöjs till dygd”. Det uttalandet kom från en av presidentens Vaclav Klaus närmaste män, Petr Hájek för några dagar sedan.

Det har skapat en hetsig debatt i Tjeckien inför huvudstadens Prags första Pridefestival i sitt slag.

– Det är olyckligt och kan i värsta fall sporra till bråk, säger en av Pridearrangörerna, Kamila Fröhlicova.

Det största oppositionspartiet socialdemokraterna och ett mindre koalitionsparti krävde att Hájek skulle be om ursäkt, men i stället försvarade president Vaclav Klaus honom och sa att inte heller han var stolt över evenemanget.

Arrangören Kamila Frölichova, säger att debatten som följt är bra. Den behövs, och det kommer nog fler människor till festivalen nu, men hon tycker inte det är bra med sådana budskap från presidentslottet.

Samtidigt har flera utländska beskickningar i Tjeckien visat sitt stöd för Prideevenemanget och bland annat den svenska ambassaden skickade en stödpetition till arrangörerna.

Det är inte ett inlägg i den inrikespolitiska debatten, utan just ett stöd till arrangörerna enligt Utrikesdepartementets Presschef Anders Jörle.

– Det är en markering om att vi stöttar arrangemanget, säger han.