London lugnt men kravaller sprids

1:27 min

I Storbritannien har upplopp och plundring spritt sig ytterligare. Det har varit oroligt i natt i flera städer, bland andra Manchester, Liverpool och Birmingham. Men med 10 000 extra poliser ute har det varit lugnt i London. 

I centrala Manchester gav sig maskerade gäng på några av stadens mer exklusiva affärer, plundrade dem på kläder, tv-apparater och mobiltelefoner, kastade flaskor och tegelstenar mot polisen och satte några byggnader i brand.

I Liverpool attackerades brandmän och brandbilar, i Birmingham och i staden Gloucester i sydväst blev det också en våldsam natt.

Det var den fjärde natten i rad av upplopp och plundring av ett slag Storbritannien inte upplevt på en generation. Men i London, där det började i lördags, var det lugnt i natt. 16000 poliser hade kommenderats ut där inför natten och den enorma insatsen - beskriven som den största i brittisk historia - tycks ha verkat, åtminstone för tillfället.

Premiärminister David Cameron, som bröt sin italienska semester och kom hem till London för att leda krismöten igår, har gett polisen mandat att om så krävs använda plastkulor mot plundrande gäng.

Om så sker, blir det första gången någonsin som plastkulor används på det brittiska fastlandet. Det är en metod som hittills bara tagits till under oroligheterna i Nordirland.

Men polisen har fått kritik för att vara för ängslig och undfallande - och för att stå åt sidan och se på medan Londonbors butiker och levebröd gick upp i rök.

En taktik som uppenbart gått ut på att inte förvärra situationen ytterligare genom aggressiva polisinsatser har bytts ut mot vad premiärministern kallar 'robusta' polisinsatser.

Sedan i lördags har över 1 100 personer gripits för upploppen i hela Storbritannien, varav 770 i London.

Fler detaljer blev kända igår kväll kring dödsskjutningen av den 29-årige man i Tottenham, som var en utlösande faktor till upploppen i lördags.

Polisen uppgav att han sköts av dem i en skottväxling. Han hade ett illegalt vapen, en laddad pistol, men den hade inte använts, enligt en tidig rapport från den oberoende undersökningskommissionen.

Premiärminister David Cameron har kallat in parlamentets ledamöter från semesterledigheten till på torsdag för en extra debatt om kravallerna.