Kravallerna sprider sig till flera städer

1:54 min

Plundring och förstörelse fortsatte i natt i flera större brittiska städer, även om det var lugnare i London. I Birmingham dödades tre män av en bilist när de var ute för att hålla vakt mot vandaler.

Männen hade följt de allmänna uppmaningarna att gå ut och skydda grannskapet mot plundring. De blev påkörda av en bilist, som enligt vittnen styrde direkt mot dem. Två av männen dog direkt. Bilisten är misstänkt för mord. Men det är oklart om han deltog i själva plundringarna.

Kravallerna har blossat upp på liknande sätt i flera andra städer som först i London.

Från flera städer, däribland Manchester, Liverpool Nottingham, Bristol, Gloucester rapporteras om skadegörelse, plundring men inte i lika stor skala som i London. Polischefen Garry Shewan från Manchester var bestört.

--  Det finns ingenting att protestera mot. Det är meningslöst våld och meningslös kriminalitet som jag aldrig upplevt tidigare i min karriär.

I London blev natten lugnare, efter att polisstyrkorna förstärktes kraftigt i natt. Polisen har tidigare fått kritik för att ha varit för passiv.

I hela Storbritannien har över 1 100 misstänkta tjuvar och skadegörare gripits sedan kravallerna blossade upp i helgen. Diskussionen om hur lag och ordning ska upprätthållas, har börjat. Labour-politikern Hazel Blears vill att inte bara unga vandaler och plundrare ska ställas till svars, utan också föräldrarna.

– Sådant här beteende är totalt oacceptabelt. Jag tycker att föräldrarna till dessa ungdomar också ska ställas inför domstol och dela på ansvaret.

I Storbritannien kommer polisen att få använda plastkulor och vattenkanoner för att få slut på upploppen och våldsamheterna. Det framkom när premiärminister David Cameron framträdde i tv efter ett krismöte med krishanteringsgruppen Cobra. Han förklarade vidare att mänskliga rättigheter inte ska stå i vägen för att publicera bilder på förövarna. Han sa också att de som döms för våldsamt upplopp ska sättas i fängelse.

– Vad det här landet behöver är tydligare regler för uppförande och straff för de som bryter mot dem, sa Cameron.