Enkelt att avlyssna danska statens tjänstemän

Den danska facktidningen Journalisten har hackat sig in på flera danska telefonsvarare, med samtycke från användarna. Bland annat är telefonen hos utrikesminister Lene Espersens särskilda rådgivare vidöppen för avlyssning. Och det verkar vara fallet med resten av danska statens telefonsvarare, skriver Journalisten.

Danska facktidningen Journalisten hackade flera centrala nyhetskällor ett par veckor efter att avlyssningsskandalen i Storbritannien avslöjades, då det bland annat kom fram att brittiska politiker avlyssnats.

Bland annat lyckades Journalisten utan vidare hacka sig in på telefonsvararen hos Lene Espersens särskilda rådgivare Rikke Egelund, med hennes samtycke till försöket.

Joseph Kiniry, lektor på IT-Universitetet och expert på IT- och telesäkerhet, säger till Journalisten att det är tal om en alarmerande försummelse.

– Det är en mycket allvarlig säkerhetsbrist, som skulle ha varit stängd för länge sedan av statens IT-säkerhet, säger han och påpekar att Danmark är långt efter i IT- och telesäkerhet.

– I USA till exempel skulle en liknande situation vara otänkbar hos topptjänstemän på statlig nivå, säger han.

Rikke Egelund är överraskad över att avlyssningen kunde genomföras.

– Det slår mig att det är så enkelt. Det är inte särskilt betryggande, säger Egelund till tidningen.

– I framtiden kommer jag att tänka efter en extra gång, säger hon.

Journalisten hackade också telefonsvararen hos Peter Hummelgaard Thomsen, ordförande för Danmarks Socialdemokratiska Ungdom.

– Det är djupt skrämmande. Det finns nu inga som helst gränser, varken för journalister eller andra, som vill kränka privatlivet, säger Peter Hummelgaard Thomsen, som själv gav tillåtelse till att Journalisten gjorde försöket.

Både Peter Hummelgaard Thomsen och Rikke Egelund har operatören Telenor.

Företaget vann försörjningen för mobiltelefoni till statens alla 160 000 anställda. IT- och telestyrelsen står för säkerheten i danska statens avtal, och kontorchef Kresten Bay vill inte utesluta att resten av statens telefonsvarare är lika vidöppna.

– Om du har rätt i att de lyckades avlyssna en telefonsvarare hos en tjänsteman, då kan jag inte utesluta att det är möjligt hos fler. Det är självklart problematiskt, men det är också därför som vi nu har tagit kontakt med telebolagen och startat en dialog om de här säkerhetsproblemen, säger Kresten Bay till Journalisten, och hänvisar till att IT- och telestyrelsen i juli i år bad telebolagen redogöra för sin säkerhet på området.

Det skedde efter att danska TV2 sände ett nyhetsinslag där ett säkerhetsföretag visar hur lätt det är att hacka telefonsvarare i Danmark.

Teleanalytikern John Strand är starkt skeptisk över att Telenor inte har minskat hålet i säkerheten ännu.

– Det här är ett fel som inte bör uppstå. Det tar inte lång tid att lösa och speciellt efter händelserna i England borde varje teleoperatör se över sin säkerhet ganska snabbt, säger han.

Men den danska statens teleoperatör Telenor vill inte stänga hålet. Användarna måste själva gå in på nätet och aktivera en funktion för extra pinkod, lyder huvudbudskapet i Telenors uttalande.

– Det är ett allmänt tekniskt problem, som vi uppmuntrar alla kunder att åtgärda genom att ändra inställningarna på sin telefonsvarare, säger Jens Andersen, säljchef hos Telenor till Journalisten.

Men Joseph Kiniry ger inte mycket för lösningen med pinkod.

– Jag undrar om det är någon statstjänsteman överhuvudtaget som har slagit på den här funktionen, som Telenor föreslår, säger han.

Journalisten lyckades också hacka sig in på telefonsvarare hos Telia och 3. Båda operatörerna hänvisar till samma lösning som Telenor, att användaren ska aktivera en pinkod. 3 säger sig också arbeta på en mer användarvänlig lösning.

Det enda mobilnätet som Journalisten inte kunde hacka sig in på var TDC, som har ett filter som gör det direkt omöjligt att lyssna av andras telefonsvarare.

– När vi hörde om fallet i England testade vi systemet igen, men varken vi eller säkerhetsbolaget lyckades hacka någon av våra telefonsvarare, säger Rasmus Avnskjold, pressrådgivare på TDC till Journalisten.