USA utökar sanktionerna mot Syrien

1:17 min

Medan dödssiffran i Syrien hela tiden ökar utökade USA och Vita huset i kväll sanktionerna mot Syriens politiska och ekonomiska ledarskikt. Sanktionerna gäller både bankväsendet och telekombranschen.

USA ökar nu alltså trycket mot den syriska regimen, mot president al-Assad och hans närmaste krets. Den här gången handlar det dels om Syriens största och statliga bank, dels om landets största mobiltelefonoperatör.

Den statliga Commercial Bank of Syria får sina tillgångar i USA frysta med omedelbar verkan, och det blir totalförbjudet för amerikanska företag och medborgare att ha någonting med banken att göra.

Samma sak gäller den dominerande mobiloperatören Syriatel, som kontrolleras av Rami Makhluf, en mäktig och inflytelserik släkting till al-Assad.

USA har sedan flera år flera pågående sanktioner mot Syrien, inte minst på grund av regimens nära band till USA:s ärkefiender Iran och Nordkorea.

De nu utökade sanktionerna kommer efter skarp kritik mot att Vita huset agerat alldeles för långsamt och för svagt när det gäller situationen i Syrien.

President Obama har ännu inte rakt ut sagt att al-Assad bör avgå, däremot att Syrien skulle vara ett bättre land utan honom. Men enligt uppgift till nyhetsbyrån AP från höga tjänstemän i Vita huset, kommer Obama när som helst att öppet och direkt kräva den syriske presidentens avgång.