Tufft arbetsklimat tvingar sjuksköterskor till deltid

1:56 min

Landstingsanställda sjuksköterskor väljer att gå ner till deltid på grund av tuffa förhållanden på jobbet, visar en rundringning som Ekot har gjort till landets vårdförbundsavdelningar.

Lisa Lindberg, sjuksköterska på barnakuten på Karolinska sjukhuset, är en av dem som valt att jobba mindre.

– Personalen går på knäna. Man känner ju att man får sömnsvårigheter och att man ständigt går med en stress i kroppen. Men det är ingen av de cheferna man har som lyssnar på en.

Och Lisa Lindberg är inte ensam om att ha det tufft på jobbet. Allt fler landstingsanställda sjuksköterskor går självmant ner i tid på grund av det hårda arbetsklimatet. Det enligt en rundringning som Ekot har gjort där 19 av vårdförbundets 21 avdelningar känner igen sig i problemen.

En annan trend som märkts av är att nu även unga, nyutbildade sjuksköterskor vill jobba mindre. En orsak som nämns återkommande gånger är det hårda schemat som inte ger möjlighet till återhämtning. Något som Kristina Fluur Hedman, ordförande för vårdförbundet i Jämtland, kan bekräfta.

– Man är så pass uppblåst och uppknuten i vården i dag att man inte hinner med sitt liv, upplever de flesta. Då går de ner i tid - 90, 80, 75 procent. Man skulle kunna tro att det är genomgående kvinnor med små barn, men det kan vara ensamstående singlar som har intresse av någonting annat här i livet också.

Statistik från SKL - Sveriges kommuner och landsting - visar att 40 procent av alla landstingsanställda sjuksköterskor jobbar deltid i dag. Britt-Inger Kainäs som är arbetslivschef på SKL säger att anledningarna till varför de jobbar mindre och hur mycket det har ökat inte går att säga på grund av att det inte tidigare finns något jämförbart material.

– Vi kan ju förstås också prata om det här med våra medlemmar för att få deras bild av det.

Kommer ni att göra det?

– Det skulle kunna vara en sannolik utveckling att vi faktiskt lyfter den här frågan bland våra medlemmar.