FN dröjer med Syrienbeslut

1:43 min

I natt samlades FN:s säkerhetsråd för ännu ett möte om läget i Syrien. Trots nya detaljer och rapporter, och trots ökade krav på FN-sanktioner, fattades inga beslut i den riktningen.

Flera medlemsländer är fortfarande helt emot sanktioner, medan andra driver på för att så snart som möjligt få bort Syriens president Bashir al-Assad och få stopp på blodbadet.

USA:s FN-ambassadör Susan Rice gick så långt hon kunde efter säkerhetsrådets möte här i New York, utan att för den skull öppet kräva president al-Assads avgång. Rice sa visserligen att al-Assad förlorat all legitimitet och att det som sker under hans ledning är helt oacceptabelt.

Men inte ens USA går ännu hela vägen, även om uppgifter i Washington gör gällande att Vita huset vilken dag som helst kommer med det formella kravet på al-Assads avgång.

USA utökade dock sina egna ekonomiska sanktioner på onsdagskvällen. Dessa omfattar nu Syriens största statliga bank, liksom den dominerande mobiloperatören i landet.

Bland de 15 medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd är det alltså fortfarande stor oenighet om hur dödandet i Syrien ska få ett slut.

Det är USA och andra stora västländer på ena sidan, som vill att FN inför regelrätta sanktioner mot regimen. Och det är Ryssland och Kina, understödda av Indien, Sydafrika och Brasilien, på den andra sidan, som i stället fortsätter att tala om dialog och reformer.

Diplomater från några av de medlemsländer som vägrat fördöma Syrien befann sig på onsdagen på besök i huvudstaden Damaskus. President al-Assad lät då meddela att regimens säkerhetsstyrkor visserligen begått vissa misstag i inledningen av upproret, men att arbete nu pågår för att förhindra att dessa misstag upprepas.

Det uttalandet rimmar förstås ytterst illa med de nya detaljer om upptrappat våld och dödande, som FN:s biträdande generalsekreterare Oscar Fernández-Taranco i natt gav säkerhetsrådet bakom mötets stängda dörrar 

Flera av FN-diplomaterna beskrev efteråt informationen om den syriska regimens attacker mot det egna folket som "hårresande" - och då är ju ändå en hel del sedan tidigare känt om den brutalitet som råder, och som lett till minst ett par tusen syrier dödats de senaste månaderna.

Men - inget närmande mot FN-sanktioner i natt heller alltså. Det enda handfasta beslutet som togs här i FN-högkvarteret var att ännu ett möte om Syrien ska hållas nästa vecka.