"Hela saningen har inte kommit fram än"

5:49 min

Ahmed Agiza har släppts ur fängelset i Egypten där han suttit i tio år. Han utvisades tillsammans med landsmannen Muhammed Alzery den 18 december 2001 med ett chartrat CIA-plan från Bromma flygplats. Därifrån fördes de - under starkt kritiserade former - till Mubaraks diktaturregim där de fängslades och torterades. Skandalen blev känd genom en granskning av Kalla Faktas reportrar, Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman, efter idogt grävande med originella metoder.

– Även i Sverige borde ansvariga kunna hitta sin ryggrad och träda fram och berätta hur det gick till, säger Fredrik Laurin.

Det handlar om tur, slumpen och mycket hårt arbete. Men också om magkänsla. Det här gjorde att Fredrik Laurin och kollegorna fortsatte att gräva.

– Vi fick höra rena lögner om Ahmed Agiza och Muhammed Alzery av flera myndighetspersoner, folk lade locket på, men vi gav oss inte, berättar Fredrik Laurin.

Han tycker att det känns skönt att Ahmed Agiza nu också har släppts.

– Det känns som en slags gudomlig rättvisa att Mubarak också har störtats, säger Laurin.

Men hela sanningen har inte kommit fram än menar Fredrik Laurin. Ingen i Sverige har ställts till svars för det som hänt.

– Hoppas att det finns journalister som fortsätter granska det här, säger Fredrik Laurin i P4 Extra Sommar.