Lokalvalen i Norge påverkas av terrordåden

2:21 min

Om en månad är det dags för de norska lokalvalen, men på grund av terrordåden som drabbade landet den 22 juli blickar de politiska partierna egentligen redan nu mot stortingsvalet om två år, säger Magnus Marsdal vid den vänsterorienterade tankesmedjan Manifest i Oslo.

Först i morgon drar partierna igång valrörelsen inför de norska lokalvalen om en månad. Valrörelsen har försenats på grund av dödsskjutningarna på Utöya och sprängdådet i Oslo som totalt krävt 77 personers liv.

Men de politiska partierna blickar egentligen redan nu mot stortingsvalet om två år, säger Magnus Marsdal vid den vänsterorienterade tankesmedjan Manifest i Oslo.

– Lokalvalet i september blir helt extraordinärt, bland annat för att landets socialdemokratiske statsminister har en enorm ställning bland hela folket och många borgerliga partistrateger har redan ställt in siktet på 2013.

Lokalvalen här i Norge om en månad då styrande politiker ska väljas i 429 kommuner och 18 fylken kommer att bli starkt påverkade av sprängdådet och dödsskjutningarna den 22 juli. Valrörelsen inleds först i morgon, flera veckor efter utsatt tid, och debatterna spås få vänligare och hövligare tonlägen, politiker emellan.

Men politikerna har redan tankarna på det viktiga stortingsvalet om två år. Norska politiska analytiker hade fram till den 22 juli spått en borgerlig valseger med Höyre och invandringskritiska Fremskrittspartiet. Men Arbeiderpartiets statsminister Jens Stoltenberg har nu blivit en slags landsfader för Norge, och den politiska kartan, med opinionssiffror, debatter och sakfrågor, kan bli helt annorlunda vid valet 2013. Det säger Magnus Marsdal vid tankesmedjan Manifest.

– Norge kan bli förändrat för kanske tio år framåt och norsk politik och den politiska retoriken kan bli ny. Eller så glider Norge tillbaka till normaltillstånd. Ingen i Norge har upplevt någon sådan här händelse förut och ingen kan förutse med säkerhet vad som blir den politiska konsekvensen, säger Magnus Marsdal.