Berlinmuren 50

50-årig Berlinmur som konst och kitsch

1:46 min

På lördag är det på dagen 50 år sedan som invånarna i östra Berlin vaknade, och upptäckte att de inte längre kunde ta sig till väst. Under natten hade med största effektivitet Berlinmuren börjat byggas. Sveriges Radios kulturkorrespondent åkte till Berlin för att se hur man högtidlighåller detta jubileum.

BERLIN. Det är märkligt nog, kan man tycka, vid Checkpoint Charley i centrala Berlin som de flesta turister som vill nosa på lite muratmosfär hamnar. Här, där historien snarare banaliseras än kommenteras, där man kan fotograferas bredvid "äkta" östtyska gränssoldater. Historien som en del i nöjesindustrin.

Men det finns heta diskussioner om lämpligheten av att den östtyska diktaturen förvandlas till turistisk kitsch.

De officiella, seriösa historiska museerna som de vid Bernauerstrasse och De Allierades Museum söder om stan, har ambitiösa stora, delvis nya utställningar, som ändå känns vagt bekanta, har man inte sett de där dramatiska gråa murbilderna och den med soldaten som hoppar över taggrråden en gång för mycket snart?

Årets återkomamnde fråga på utställningarna är annars: Vem bestämde att muren skulle byggas? Svaret är att DDR-regimen ville bygga. Sovjetledaren Krustjov var den som något motvilligt till sist sa "OK" och västmakterna lät det ske.

Men det finns också mängder av konst - och fotoutställningar på temat i Berlin.

Den märkligaste jag sett var fotografen Simon Menners snyggt uppblåsta och ramade bidler från säkerhetstjänstens Stasis enorma arkiv, en bild av en obäddad dubbelsäng kan vid första anblicken vara nästan sensuell, men när man vet att den är tagen i smyg av spioner när sängens ägare inte var hemma ser man något helt annat.

Instruktionsbilderna av hur man förklär sig, samma man i olika peruker och mustascher med lika nollställt ansiktsuttryck ja de ger en del tankar kring konst och vad sammanhanget gör med min upplevelse.