Oskyldig 17-åring greps med massmördaren

Kritiken växer mot polisens agerande när Anders Behring Breivik skulle gripas på Utöya. I samband med gripandet greps en 17-åring som misstänktes vara medhjälpare men som dagen efter visade sig vara oskyldig.

– De tog av mig kläderna, muddrade mig och där blev jag sittande våt kall och hungrig, säger 17-årige Anzor Djoukaev som greps av polisen.

– Jag fick inte gå på toaletten, jag fick inget att dricka eller ringa till någon, jag blev behandlad helt förfärligt.

Enligt polisen kunde Djoukaev inte riktigt identifiera sig, och därför blev han först misstänkt för att vara en medhjälpare till Behring Breivik, innan han släpptes 17 timmar efter gripandet och fick tillbringa en natt i en polisarrest.

– Vi kan bara bekräfta att han blev gripen på Utöya men vad det beror på får vi återkomma till senare, säger åklagaren Paul Fredrik Hjort Kraby.

Djoukaevs föräldrar visste ingenting om var sonen tagit vägen, var han också ett av offren på ön, var han död eller hade han förts till sjukhus?

Det var först på morgonen efteråt som hans släpptes ur polisens arrest och som han avskrevs som misstänkt, 17-åringen som tidigare deltagit i Arbeiderpartiets ungdomsförbunds läger på ön.

Här i Norge växer nu kritiken mot polisens agerande. Inte minst varför det dröjde innan polisens insatsstyrka kom fram till ön, och varför man valde en gummibåt för att transportera poliserna.

Mette Yvonne Larsen är advokat och säger att hon talar för minst 20 drabbade familjer.

– Tiden det har tagit är alldeles för lång, säger Mette Yvonne Larsen som representerar 20 drabbade familjer.

– Det är hög tid att polisen förklarar varför det har tagit så lång tid.

Norsk polis beklagar att det tog så lång tid och hänvisar till lokal polis i området kring Utöya. Där säger man bland annat att det var polistaktiska skäl som låg bakom förseningen.

Samtidigt ställs förhoppningarna på den 22 juli-kommission som presenterades i dag och som ska granska exakt vad som hände före, under, och efter sprängdådet i Oslo och dödsskjutningarna på Utöya samt vilka lärdomar Norge som nation kan dra av det här inför framtiden. Kommissionen ska arbeta i ett år.

Av tio experter inom olika ämnesområden i kommissionen, finns redan nu en dansk polismästare. Ytterligare en medlem ska komma från ett av Norges grannländer men vem det blir är inte klart i dagsläget, säger statsminister Jens Stoltenberg.