Sambon åtalas för mord på Marina

2:30 min

Idag kom mordåtalet mot mannen som misstänks ha mördat 31-åriga Marina Johansson. Trots att mannen hela tiden har nekat och trots att ingen kropp har hittats anser åklagaren att det finns tillräckligt med bevis för att fälla mannen för mord.

Marina Johansson försvann söder om Stenungsund i juli i fjol. Kort tid därefter häktades hennes nu 38-årige ex-sambo. 

Han släpptes sedan i brist på bevis men i april häktades han på nytt.

Idag åtalas han för mord, trots att polisen inte hittat kvinnans kropp.

-Jag ska inte föregripa domstolens prövning, men jag tycker att bevisningen är mycket stark och jag anser att jag har tillräckligt med bevisning för att få honom fälld för mord, säger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström.

I förundersökningen mot den före detta sambon, så vittnar två av hans tidigare kvinnor om misshandel och att han har kontrollerat deras bankkonton. Även Marina har berättat för sina vänner om hur kontrollerande och labil mannen var, men han ska inte ha utövat något våld mot henne.

Att få någon fälld för mord utan offrets kropp är svårt, eftersom polisen inte kan göra någon fullständig gärningsbeskrivning.

-Det finns några exempel på fällande dom utan att kroppen hittats, men inte fler än mellan fem och max tio de senaste tjugo åren. Då ska man tänka på att det har begåtts cirka 2 000 mord under samma period, säger Mikael Rying, kriminolog vid Mittuniversitetet, som har gått igenom samtliga fall av dödligt våld de två senaste årtiondena.