Motion

Fritidsboende vill locka ut folk i spåret

1:42 min

Bor du i Lur och är sugen på att börja jogga lite? Då kan du hänga med Monica Engkvist och Tommy Lacandler, två fritidsboende stockholmare i Lur, som startat den så kallade Lursjoggen.

Lursjoggen är ett nästan sex kilometer långt lopp runt Lur, som är till för folk i alla åldrar. Första gången loppet satte igång kom det 26 personer och deltog, något som överraskade både Monica och Tommy.

– Första gången var det kanske lite nyfikenhet – vad har de nu hittat på de där stockholmarna? Vi vet inte, men alla verkade så glada och alla ville komma tillbaka, berättar Tommy.

Tommy och Monica gillar att motionera. De springer, går, cyklar, dyker, spelar squash – de gillar helt enkelt att hålla sig i form. Banan runt Lur är nästan sex kilometer lång och märks upp av Monica och Tommy med skyltar och olika märken. Loppet slutar alltid hemma hos dem, där det bjuds på bullar, frukt och annat.

Loppet är, enligt Monica, ett så kallat trimlopp.

– Det är som ett motionslopp, men det är inte bara en gång per år utan det återkommer flera gånger. Det är meningen att man ska kunna delta oavsett på vilken nivå man befinner sig – om man är jätteduktig på att springa, om man bara vill jogga eller om man vill ta med sig hunden och promenera.

– Men syftet är: Motion är något trevligt, motion är inte ett straff utan det är en gåvan och det här är ett enkelt sätt och det är roligt och det ska vara återkommande, säger Monica.

Monica och Tommy åker snart upp till Stockholm, men kommer tillbaka i oktober där två nya lopp är planerade. P4 Väst frågar om de känner sig rebelliska, när de kommer till Lur och rör om i grytan och båda börjar skratta.

– Det hoppas jag inte att vi gör, det har inte varit syftet. Vi vill tillföra något positivt. Men det är klart, rebeller det låter det, säger Monica.