Het debatt om brittisk plan att strypa Twitter

1:43 min

Under kravallerna i England spreds information mellan plundrare och bråkmakare blixtsnabbt på sociala medier. Den brittiska regeringen har planer på att ge polisen rätt att begränsa eller stänga exempelvis Twitter eller Facebook i kritiska lägen, men förslaget har redan väckt kritik.

Mike Butcher från teknikbloggen Tech Crunch säger till BBC att om man stänger mobilnätet eller sociala medier, hamnar många andra oskyldiga i kläm.

– Det blir omöjligt att ringa nödsamtal och att kontakta familjen i oroliga lägen. Det är svåra effekter för att komma åt ett fåtal som gör skada, varnar Butcher.

Premiärminister David Camerons planer på att se över hur man kan begränsa mobiltrafiken och sociala nätverk för att hindra upplopp, har väckt förvåning.

"Det faktum att de ens överväger detta, borde sända en kall vind genom hela landet", säger en talesman för den högerliberala gruppen Big Brother Watch till Independent.

Andra har jämfört med Iran och Kina, och påmint om hur viktiga de sociala medierna kan vara för demokratin, som det visade sig under den arabiska våren.

Camerons förslag stöds av flera politiker, bland andra Louise Mensch, som också är konservativ politiker och själv flitig twittrare.

Hon säger till The Guardian att det inte är värre att tillfälligt stänga Twitter eller Facebook än att stänga av trafiken eller järnvägen i krislägen. Det har hon fått mycket kritik för av andra twittrare.

Polisen har klagat över att den fick extra arbete under kravallerna, med mängder av falsklarm som grundade sig på rykten som spreds i sociala medier.

Men Manchesterpolisens webbmaster säger till engelska tidningar, att också polisen har haft stor nytta av Twitter, både för att sprida sin egen information och för att snabbt rätta felaktiga uppgifter.

I hela England har flera personer redan gripits, anklagade för att via olika nätverk ha organiserat eller hetsat till våldsamheter under upploppen.