Ohlys sista sommartal som partiledare

2:00 min

Vänsterpartiledaren Lars Ohly höll sitt traditionella sommartal på torget i Gnesta i dag. Men allt var inte som det brukade vara.

– Det kan ju vara så, att det här är det sista sommartalet i Gnesta för min del. Jag ska inte lova det, för Göran på Humles han sadel tydligen till Björn här i morse att "ja, jag har hört att han ska sluta som partiledare, men va´fan - han kan väl hålla tal här ändå?"

Var inte det här ett typiskt tal från en avgående partiledare? Du stack inte ut hakan någonting.

– Jag försökte att både sticka ut hakan när det gäller kampen mot rasismen och visa på hur orimligt det är att vi har en statsminister som vägrar att ta ord som främlingsfientlighet, rasism och islamofobi i sin mun. Men även att det faktiskt är dags att göra något åt pensionssystemet nu. Det är viktigt att reformera ett system som automatiskt sänker pensionerna när börsen går ned. Politiskt tycker jag att jag ansträngde mig för att sticka ut.

Lars Ohly upprepade en hel del av Vänsterpartiets ståndpunkter under sitt tal på ett sommarvarmt torg i Gnesta. Regeringen fick kritik för sitt agerande och sina uttalanden i samband med terrordåden i Norge. Privata vinstintressen urholkar välfärden. Ohly tog också upp ökade löneskillnader mellan kvinnor och män föreföll hoppas på att kunna riva upp pensionsreformen tillsammans med Socialdemokraterna.