Krav på straffskärpning i svindelhärva

På måndagen inleddes rättegången i hovrätten mot ett par i Luleå, som åtalats för att ha lurat till sig tillgångar till ett värde av 3.3 miljoner kronor av en 80-årig kvinna.

I Luleå tingsrätt dömdes mannen till ett års fängelse och kvinnan till böter och åklagaren krävde idag längre fängelsestraff för mannen och fängelse även för kvinnan, medan försvarsadvokaterna krävde helt frikännande.

De åtalade är 62 år gamla och skulle enligt åklagare Mikael Lundqvist 1999 och 2000 lurat till sig delar av en jordbruksfastighet och reda pengar, och brottet kunde ske på grund av att den 80-åriga kvinnan var åderförkalad. Lundkvist redogjorde för flera utlåtanden om att kvinnan inte kunde ta vara på sig själv och därför förstod hon inte att de åtalade lurade henne.

Men försvarsadvokaterna sa att det fanns läkarintyg på att kvinnan var fullt frisk och att hon av fri vilja gav bort delar av sin förmögenhet till paret. Den åtalade mannen var för övrigt kusinbarn till den 80-åriga kvinnan och han och hans fru hade ett bra förhållande till kvinnan. Därför fanns det inget skäl att lura henne. I stället var det släktigar till den 80-åriga kvinnans man, som var ute efter förmögenheten.

Försvarsddvokat Mårten Anderson anser att det hela rör sig om en ren arvstvist eller släktfejd.