Bluffakturor upptäcks oftare

Strömmen av anmälningar om bluffakturor fortsätter att öka. Det beror inte minst på att företagarna lärt sig att upptäcka bedrägerierna.

Under det första halvåret i år var uppgången tio procent jämfört med samma period förra året.

På sex månader anmäldes 7 318 fall av bluffakturor. Svensk Handels uppfattning är att de falska fakturorna i allt större utsträckning blir upptäckta snarare än att de i sig ökat.

– Jag tror att irritationen växer bland landets företagare, både för pengarna man betalar men också för tiden man måste lägga ner, säger Magnus Kroon, tillförordnad säkerhetschef på Svensk Handel.

Runt 1,2 miljarder kronor betalas enligt branschorganisationen ut varje år på grund av oseriösa utskick. Mellan 200 och 300 bolag tros ligga bakom. För att inte falla offer för dem krävs bra koll.

– Det är jätteviktigt att granska dem kritiskt, läs det finstilta. När någon ringer, be att få ringa upp. Då brukar blufföretagen sorteras bort eftersom de inte lämnar ut sina telefonnummer, säger Magnus Kroon.

Den största lokala förändringen det första halvåret skedde i Uppsala län där bluffakturorna ökade med nästan 680 procent. Det beror enligt polisen på att ett lokalt företag vräkte ut falska räkningar över hela landet i början av året.

Daniel Persson/TT