Ahmed Agiza ger sin första intervju

3:11 min

Egyptiern Ahmed Agiza, som suttit i egyptiskt fängelse i tio år, ger nu för första gången intervjuer. Ahmed Agiza lämnades tillsammans med egyptiern Muhammes al-Zery av svensk polis till amerikanska agenter i december 2001, och sändes då till Egypten. I fängelset har Agiza utsatts för tortyr, och när han nu släppts fri hoppas kunna få hjälp. Reporter: Katja Magnusson.

Ahmed Agiza sitter i sitt vardagsrum i Kairo.

– Det var en lång tid och jag hade små barn, när jag fick träffa dem  igen hade de vuxit jättemycket. Det var hård press på dem men det faktum att personal från den svenska ambassaden kom och talade med mig kan ha räddat mitt liv. Annars kunde jag kanske ha dött av tortyren.

 Inför den här intervjun har alla journalister fått lova att inte ställa frågor om vilken sorts tortyr han utsattes för i fängelset, eftersom han vill bearbeta det som hänt med experter på tortyrskador.

– Jag har problem som är resultat av tortyr, försvagning i musklerna, min näsa blev sönderslagen, och det gör att jag har svårt att andas, säger Ahmed Agiza, som trots att han är fri kan han inte känna ro:

– Jag sover bara korta stunder och min hjärna fortsätter arbeta och jag känner mig extremt trött både fysiskt och psykiskt. Jag blir också orolig när jag ser elektriska saker, att det ska hända något med mig, så nu ska jag försöka träffa någon som är specialist på psykiska svårigheter efter tortyr, säger Ahmed Agiza.

I december 2001 lämnades egyptierna Ahmed Agiza och Muhammed al-Zery till amerikanska agenter av svensk säkerhetspolis. Agiza och al-Zery förseddes med huvor och flögs till Egypten.

Avvisningen har kritiserats av FN:s tortyrkommitté, Amnesty och EU. Nu vill Ahmed Agiza försöka ta sig till Sverige för att leva med sin familj, och han tycker att Sverige har ett ansvar.

– Den svenska regeringen säger att den är inte ansvarig för det som hände i Egypten, men jag säger att Sverige är ansvarigt för vad som hände i Egypten, för den egyptiska regeringen var under år 200 en ickedemokratisk regering, och man kan inte tala om mänskliga rättigheter när det kommer till egyptiska regeringar. De dömde utan respekt för mänskliga rättigheter, de ställde mig inför en militärdomstol utan rättvisa, säger Ahmed Agiza.

– Jag anser att det är sveriges ansvar, eftersom de fattade sitt beslut trots att de visste vad egyptierna skulle göra, fortsätter han.

Ahmed Agiza dömdes till 25 års fängelse i en egyptisk militärdomstol, men straffet sänktes senare till 15 år.

Agiza har anklagats för att ha samröre med islamistiska grupper som är förbjudna i Egypten, och har tidigare fått avslag på asylansökningar i Sverige av säkerhetsskäl.

Själv förnekar Agiza alla kopplingar till militanta grupper:

– Den svenska reaktionen på det egyptiska och amerikanska trycket var fel, det byggde inte på sann information. Ända till den här stunden har jag bett om specifika anklagelser om vad jag skulle ha gjort, både från USA och Egypten, men har inte fått några svar. Jag var inget hot mot Sverige, USA eller något annat land vid den tiden, jag hade politiska problem med det egyptiska samhället, säger Ahmed Agiza.

Ekot har försökt nå Utrikesdepartementet och utrikesminister Carl Bildt, men regeringen har meddelat att de inte kommenterar vare sig utlämningen eller den svenska regeringens ansvar.