Kommuner tjänar på import av sopor

2:13 min

Ett soptippsförbud inom EU har gjort att svenska kommuner börjat tjäna mycket pengar på import av avfall, som används i fjärrvärmeanläggningar. I Halmstad börjar importen av italienska sopor i höst, och Halmstad Energi och Miljös vd Lars Bernhardsen ser det här som en god affär för deras fjärrvärmekunder.  

Till hamnen i Halmstad kommer det en första provleverans av italienska sopor.

Italien är ett av alla länder som efter EU:s deponiförbud, eller soptippsförbud, är tvungna att hitta någon som kan ta hand om deras sopor.

Italien har inget utbyggt fjärrvärmesystem, vilket är goda nyheter för det kommunala miljö- och energibolaget Hem i halmstad, som får 400 kronor per ton sopor de tar emot här på förbränningsanläggningen.

– Ja den är jättebra för oss. Vi har en mycket god situation idag, väldigt trevlig, säger Lars Bernhardsen, vd på Halmstad energi och miljö.

Importen är en bra affär, för skulle man bränna andra typer avfall får energibolagen tvärt om betala för bränslet.

Därför växer det fram allt fler förbränningsanläggningar anpassade för just sopor i Sverige.

Idag är 40 kommuner i Sverige ägare eller delägare i en förbränningsanläggning, 

Men anläggningarna är dyra - de kostar 1,5 miljard - så ska investeringen löna sig krävs det billig bränsle säger Lars Bernhardsen. 

– Då är avfall helt fantastiskt, och det där har avfallsbranschen upptäckt. Och så har de fått avfallspannorna. Då räcker inte den svenska avfallsmängen till, och då börjar vi importera, säger Lars Bernhardsen. 

Idag importeras 750 000 ton avfall per år, vilket är nästan en fyrdubbling sen starten för drygt 10 år sedan, och upp till 15 procent av den totala förbränningen i Sverige. 

En andel som kommer att öka, tror Weine Wiqvist, vd på Avfall Sverige

– Kanske att vi kan komma upp i att någonstans mellan 20 och 25 procent av kapaciteten som kan täckas av import, och som kan gälla långsiktigt, säger Weine Wiqvist.

För energibolaget Hem, som börjat få brist på sopor, betyder importen att halmstadborna slipper en upp till  20-procentig prisökning av fjärrvärmen, säger Halmstad Energi och Miljös vd Lars Bernhardsen.

– Att det blir en prisökning är ofrånkomligt om vi inte kan importera avfall, säger kars Bernhardsen.