SOMALIA

Hjälporganisationer lyser med sin frånvaro

I katastrofdrabbade Somalias huvudstad Mogadishu så når ännu inte hjälpen fram till de hundratusentals som befinner sig i en akut situation utan mat, vatten och tillgång till läkarvård. Samtidigt så bedömer vare sig svenska Röda Korset eller Rädda Barnen att någon utökad insats till staden behövs, eller kan ges.

Hans Magnusson, som är avdelningschef på Sida, säger att Sida har en bra dialog med hjälporganisationerna. Och att myndigheten känner sig säker på att pengarna hamnar rätt.

– Jag tror att det är oerhört viktigt att organisationerna gör det de kan göra. Jag tycker inte att de ska lova att göra mer. Det är jätteviktigt att tala om att det här kan vi göra.  Vi är väldigt noga i vår dialog med organisationerna nu när vi får en del extrapengar, bär vi går in med extra stöd att vi då frågar dem – har ni kapacitet, finns ni på plats, kan ni hantera det här stödet. Då har vi flera organisationer som menar att de fortfarande jobbar på halvfart.

Sverige har hittills gett 778 miljoner kronor för att hjälpa de svältande i länderna på Afrikas horn - pengar som har fördelas till organisationer på plats. Sida har betalat ut 363 miljoner kronor - resten kommer från utrikesdepartementet.

Svenska Röda Korset är en av de organisationer som har tagit emot en del av skattebetalarnas pengar - närmare bestämt 15 miljoner kronor. Två miljoner har gått till Rädda Barnen. Några andra organisationer som fått pengar från Sverige är brittiska Oxfam, Unicef och Islamic relief.

Men samtidigt som hundratusentals somalier beger sig mot Mogadishu, så menar svenska Röda korset att de inte har råd att skicka mer resurser dit. Två sjukhus med plats för 1 000 patienter i månaden är vad Röda Korset kan driva i nuläget. Ekot frågade Tomas Söderman, rådgivare i katastroffrågor på röda korset, varför:

– Det sker en lokal samordning kring vem som tar ansvar för olika delar av landet. Både geografiskt och tematiskt, vem som kan genomföra sjukvård och vem som kanske har kapacitet att genomföra insatser som mat. Röda Korsets fokus är sjukvården och framförallt den akuta sjukvården.

Organisationen Rädda Barnen, som hittills samlat in fyra miljoner kronor, finns inte på plats i Mogadishu. Det finns heller inga konkreta planer för att styra om verksamheten dit, säger Kim Zander, katastrofsamordnare på organisationen. Men de svenskar som bidragit till de fyra miljoner kronor Rädda Barnen samlat in hittills, tillsammans med de två miljoner de fått från Sida kan ändå lita på att pengarna når dem som behöver det mest. Det säger Kim Zander.

– Det kan man lita på, på grund av den humanitära principen. Man tar hjälpen dit där behoven är som störst och där människorna finns.

Sidas generaldirektör, Charlotte Petri Gornitzka, vill inte kommentera med hänvisning till att hon i dag är tillbaka från semestern, och inte är inläst på ärendet. Det låter hennes pressekreterare meddela.