Politisk träta i upploppens spår

2:31 min

Efter kravallerna i England i förra veckan framträder i dag de ledande brittiska politikerna. Först var premiärminister David Cameron och Labourledaren Ed Miliband överens när de fördömde våldet. Men nu börjar de tävla om hur de vill rätta till det som har gått fel i samhället.

David Cameron har talat inför ungdomar i sitt hemdistrikt i Oxfordshire.

– Min drivkraft att rätta till det samhälle som brutit samman är starkare nu än någonsin, sa Cameron.

– Människor undrar varför politiker tar sig rätten att tala om rätt och fel  - men politiker som ryggar för det kan inte lösa problemen, enligt Cameron.

Han talade om hur han vill angripa det han kallar den moraliska kollaps, som långsamt spritt sig i Storbritannien. Han vill prioritera att bekämpa kriminell gängkultur, men också öka stödet till socialt arbete i utsatta familjer. Han vill också prioritera att få ned ungdomsarbetslösheten och med hjälp av volontärer få unga utan jobb att känna de har meningsfulla uppgifter för att motverka deras ilska och frustration, sa han bland annat.

Cameron är under hård press från de konservativa väljarna att ta i med hårdhandskarna mot skolor som inte kan hålla ordning och, familjer som släpper barnen vind för våg.

Labourledaren Ed Miliband har också talat i dag. I en skola i norra London sa han att alla har ett personligt ansvar för vad de gör, men att det finns kopplingar mellan levnadsvillkor och uppträdande.

– Mänskliga brister som girighet, omoral och själviskhet har visat sig också bland topparna i bank- och finansvärlden, sa Miliband också.

Innan några förhastade beslut fattas vill han ha en öppen, oberoende utredning av orsakerna till upploppen.

Samtidigt har en förtroendeklyfta uppstått mellan regeringen och den brittiska polisen. David Cameron har kallat in en amerikansk polisman - Bill Bratton, som har arbetat med gängvåld i Los Angeles och New York - som rådgivare kring polisarbetet med brittiska gatugäng.

Det, och Camerons kritik för att polisen var passiv i början, har väckt ont blod hos brittisk polis.