Försvunna Marina Johansson

Fullt förtroende för teknikerna – trots miss

1:31 min

Polisens tekniker missade två liter blod i sängen när de undersökte försvunna Marina Johanssons hus i Spekeröd. Men Peter Kron på Länskriminalpolisen har ändå förtroende för teknikerna.

Polisen har fått skarp kritik från flera håll efter att det kom fram att de missade blodet i Marina Johanssons säng när de undersökte hennes hus. Bland andra förre överåklagaren Sven-Erik Alhem som använde ord som "katastrofalt, oförlåtligt och obegripligt" i en intervju i P4 Väst i lördags.

Men chefen för utredningen Peter Kron har alltså fullt förtroende för teknikerna, trots att de missade två liter blod i sängen och ett kulhål i väggen.

– Det finns ingen ursäkt för det, men jag har fullt förtroende för teknikerna som har gjort undersökningen och jag har fortsatt förtroende för dem.

Peter Kron menar att resultatet av den tekniska undersökningen ändå är detsamma, som om man hittat blodfläcken direkt. På frågan hur han kan ha förtroende för teknikerna, trots att de missade så fundamentala bevis, svarar Peter Kron att detta bara är en liten del av utredningen.

– Det är väldigt många saker som teknikerna fått hantera och den mänskliga faktorn finns alltid när det är människor som jobbar.

Men förre överåklagare Sven Erik Alhem har alltså en helt annan uppfattning, som vi hört. Polisens tekniska undersökning är miserabel och risken hade varit uppenbar att gärningsmannen gjort sig av med huset eller på annat sätt undanröjt bevisen, menar han. På det svarar Peter Kron på Länskrim att det bara är en spekulation.

– Han har haft god tid på sig att undanröja bevis innan detta också, så jag tror personligen inte att han hade kunnat göra mer än han redan hade gjort.

Peter Kron tror inte att polisen kommer att utreda hur den tekniska undersökningen av Marina Johanssons hus gick till.

– Det är ju inget medvetet fel, utan en miss i arbetet helt enkelt, säger han.

Inte heller chefen för tekniska roteln vid polisen i Västra Götaland Torbjörn Ågren ser någon anledning att särskilt utreda hur brottsplatsundersökningarna i huset i Spekeröd sköttes. Han säger till P4 Väst att man alltid följer upp de brottsplatsundersökningar som görs och det räcker också i det här fallet.

– Anledning att se över rutiner och hur man jobbar finns alltid och det sker ett kontinuerligt sådant arbete inom kriminaltekniken, säger Torbjörn Ågren.

På frågan vad tekniska roteln lärt sig av det här fallet svarar han att de blivit påminda om att brottsplatsundersökningar är en väldigt komplex verksamhet. Men också att det kan finnas brister i dem, även om man är noggrann.

– Utan att gå in på det här komplicerade ärendet, så anser jag att undersökningen ändå har genomsyrats av noggrannhet, säger Torbjörn Ågren.