Vargangreppen i länet

"Den är för dyrbar för samhället"

1:31 min

Hittills i år har länsstyrelsen betalat ut 130 000 kronor i ersättning för de får som dödats av varg i länet under sommaren. Det är mer än någonsin och igår sa man ja till skyddsjakt på den så kallade Vikbolandsvargen.

– Han är för dyrbar för samhället. Enligt viltskadeförordningen ska ju länsstyrelsen ersätta den drabbade djurägaren när en fredad art som varg river tamdjur och den här vargen har nu rivit sju gånger, säger Thomas Modin, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.    

Hitills har alltså myndigheten betalat ut 130 000 kronor i ersättning för skadade eller döda får i Östergötland, vilket kan jämföras med några tusenlappar tidigare år.

Eftersom pengarna inte kommer att räcka till ersättning för skador resten av året kommer länsstyrelsen att ta kontakt med Naturvårdsverket under hösten för att begära mer pengar.

Under sommaren har varg vid åtta olika tillfällen angripit tamdjur i länet. Sju av de angreppen har skett på eller i närheten av Vikbolandet och ett i Hällestad i Finspångs kommun. Redan för några veckor sedan ansökte  ansökte Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, om att få skjuta de två vargar, man tror ligger bakom angreppen.

I sitt remissvar till Naturvårdsverket skriver länsstyrelsen i Östergötland att man godkänner skyddsjakt av den varg som sju gånger har rivit får på Vikbolandet och i den östra länsdelen. Däremot vill myndigheten avvakta med skyddsjakt på den varg som rivit får i Finspångs kommun vid ett tillfälle.

– Den här vargen har ställt till stor skada för lantbrukare och har ett beteende som skadar ryktet för hela vargstammen. Därför tycker vi att skyddsjakt är befogad i det här fallet. Självklart följer vi noggrant händelseutvecklingen i norra länsdelen och är beredda att ompröva vårt yttrande om det blir fler attacker även där, säger landshövding Elisabeth Nilsson.

På Naturvårdsverket säger man idag att man nu väntar på kompletteringar gällande ansökan från LRF och att man räknar med att fatta beslut under veckan.