Turkiet varnar syriska regimen

Turkiet skärper tonen rejält mot den syriska regimen och dess fortsatta militära attacker mot civila.

– Det här är vårt sista ord till de syriska myndigheterna, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

– Det första vi förväntar oss är att dessa operationer upphör omedelbart och ovillkorligt, framhöll Davutoglu under en presskonferens på måndagskvällen.

Han sade, utan att precisera vilka åtgärder som kan bli aktuella, att om attackerna inte upphör är det inte längre en fråga om ord, utan om handling.

Davutoglu träffade Syriens president Bashar al-Assad förra veckan, och uppmanade då Syrien att genast sluta skjuta mot folket.

Under den gångna helgen har den syriska militären attackerat hamnstaden Latakia med stridsvagnar och, enligt regimkritiker, med krigsfartyg.

Fler än 5 000 palestinska flyktingar har flytt från ett läger i staden, uppger FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa. Det är hälften av det totala antalet i lägret al-Raml, enligt Chris Gunness, talesman för Unrwa, som har krävt att FN omedelbart ges tillträde till området.

– Vi måste få komma in och ta reda på vad fan som händer.

När Latakia anfölls hade stora demonstrationer mot regimen hållits även där.

Under måndagen angreps även städer i provinsen Homs. Organisationen Syriska människorättsobservatoriet uppgav att eldstrider pågick och att stridsvagnar användes i striderna.

TT