Dyrt med fiberkabel i Sundre

6:08 min

Intresset för bredband via fiberoptisk kabel är svalt på Storsudret. En enkätundersökning bland året-runtboende och sommargotlänningar visar att bara mellan 35 och 40 procent av fastighetsägarna vill ha fiberkabel.

Per-Åke Ekelöf som är kontaktperson i Burgsvik för gruppen som undersöker intresset för fiberkabeln, säger att de hade hoppats på att 70 procent skulle vilja vara med och dela på kostnaderna. Han tror att det ljumma intresset i Burgsvik kan bero på att många i dagsläget har en fungerande uppkoppling via ADSL. Gruppen ska nu göra en sista ansträngning att framförallt få med de deltidsboende i fiberprojektet.

 Men i Sundre är det flera som kämpar för en stabil bredbandslösning efter att GEAB stänger ner sin radiolänk den 1 september. Men det kan komma att kosta mellan 40 - och 50 000 kronor per fastighet. Kulturskribenten Maria Fridh, deltidsboende i socknen och ordförande i den nybildade föreningen Fiber Sundre, försöker i dag att klara sig med ett mobilt bredband.

Lars Thomsson är gruppledare för Centern på Gotland och har varit ansvarig för att bredbandsfrågan har drivits fram. Hans kommentar idag är att det saknas politisk kraft just nu att driva frågan och att 50 000 kronor är en orealistisk summa för hushåll.
Att GEAB avslutar i förtid enligt en klausul som hittas beklagar Lars Thomsson, som helst hade sett en annan lösning.