Arboga får ansiktslyftning för 17 miljoner?

I Arboga vill kommunledningen nu utveckla stadskärnan. Det är framför allt Ahllöfsparken och Stora Torget som ska få en ansiktslyftning. Kostnad: närmare 17 miljoner kronor.

Arboga kommun har nu sökt hjälp med finansieringen från EU och från Länsstyrelsen.

Tanken är att besöksnäringen ska få en puff framåt.

- Jag tror att det ligger en enorm potential i sammankopplingen mellan Ahllöfsparken och Stora Torget. Det skulle kunna öka våra möjligheter väldigt mycket på sikt, säger turistchefen i Arboga, Roland Jacobsson. 

- Kanske låter det pretentiöst, men jag tror på det här projektet!

Vad man har tänkt göra är bland annat att krympa parkeringsplatserna på Stora Torget och göra plats för fler torgplatser och uteserveringar. Därigenom kan Kapellgatan gå rakt fram över torget.

Ahllöfsparken vill man göra till en ”träffpunkt för alla åldrar”, framför allt barnfamiljer.

- Vi vill skapa en julmarknad på sikt, bland annat genom att bygga om bodarna här i Ahllöfsparken, säger Roland Jacobsson.

Andra tankar är att utlysa en tävling för konstnärer om vem som kan komma på bra sätt att utsmycka byggnader och platser. Man pratar också om att sätta upp så kallade ”tidsmärken”, som ska ”återge stadens historiska dimensioner utan att göra avkall på nutidens behov”.

Budgeten för hela projektet ligger på nästan 17 miljoner kronor, varav Arboga själv står för drygt sex miljoner. Resten av finansieringen har man sökt hjälp med hos länsstyrelsen och EU mål 2.

En förutsättning för ansiktslyftningen är att kommunen får pengarna, enligt Kjell Jacobsson, teknisk chef i Arboga kommun.

- Annars måste vi finansiera det helt med egna medel, och då blir det kanske inte samma omfattning.

- Men det här är ett projekt som är väldigt angeläget för Arboga, säger Kjell Jacobsson till P4 Västmanland.