Rossana Dinamarca vill också leda Vänsterpartiet

2:17 min

Ännu en vänsterpartist kliver nu fram och vill bli partiets nya ledare. Det är Ohlys närmsta medarbetare, riksdagsledamoten och vice partiledaren Rossana Dinamarca, som vill ta över efter Lars Ohly när han slutar i januari. 

Rossana Dinamarca blir därmed den fjärde personen som ger sig in i striden om partiledarposten.

– Jag tror att jag kan axla den rollen och föra partiet till att bli ett modernare parti, ett parti med större självförtroende, säger Rosanna Dinamarca.

Hon tillhör redan i dag Vänsterpartiets innersta krets. Sedan i våras är hon partiets vice partiledare. Hon har suttit i riksdagen i elva år och är också partiets utbildningspolitiska talesperson.

Dinamarca säger att Vänsterpartiet, som fick 5,6 procent i senaste valet, har varit för reaktivt och tagit för lite initiativ. Partiet måste bli tydligare och konkretare än i dag och profilera sig bland annat när det gäller välfärdsfrågor och feministiska frågor, menar Rossana Dinamarca.

– Jag tror att det varit svårt för Lars Ohly i egenskap av man att komma ut väl i de här frågorna som handlar om feminism.

Dinamarca blir nu alltså den fjärde personen som ger sig in i striden om att bli partiledare efter Lars Ohly som avgår vid partiets kongress i januari nästa år.

I början av juni utmanades Ohly av riksdagsledamoten och före detta EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, som klev fram och gav besked att han kan tänka sig att ta över som partiledare.

Kort därefter gick både partiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson och även gruppledaren i riksdagen Hans Linde ut och sa att de vill ta över som partiledare.

Nu får de konkurrens av Rossana Dinamarca, som inte är övertygad om att det är bra med delat ledarskap av den typ som Miljöpartiet har.

– De argument som framförts handlar om att det skulle bli mer jämställt. Jag tror inte att vi bara för att man har femtio-femtio överallt så kommer vi att stärka feminismen i vårt parti. Snarare har jag sett det som ett sätt att fortsätta ha en manlig partiledare, säger Rossana Dinamarca.