Saab

Nu kan Saabs tillgångar frysas

1:44 min

I dag inleder Kronofogden sin utmätning mot Saab. Det eftersom Saab inte har betalat de skulder på knappt 370 000 kronor där betalningsdatumet gick ut i går.

– Det innebär att vi startar upp vår utredning nu. Normalt sätt börjar vi med att kontrollera banktillgodohavande och kontanter. Därefter inventarier, varulager och annat som kan finnas i företaget, säger Hans Ryberg, enhetschef på verkställigshetsavdelningen i Uddevalla.

Hur lång tid tar det innan ni kan se om Saab har några pengar på kontot?

– Det är lite olika beroende på hur snabbt bankerna svarar. Men inom loppet av en vecka brukar vi ha alla svar.

När kan Saabs tillgångar frysas?

--Det är allt eftersom vi får in svar från bankerna.

Utmätningen som kronofogden nu inlett gäller i det här läget endast två fordringar: en från Kongsberg Automotive på 145 000 kronor och en från Infotiv på 224 000 kronor.

Men hos verkställighetsavdelningen ligger totalt 16 ärenden på cirka 40 miljoner kronor där det kan bli utmätningar inom 2,5 veckor.

Enligt Hans Ryberg kan utmätningen börja nu direkt.

– Den kan ske från och med nu. Men vi måste vara säkra på vad Saab äger och inte äger och vad det finns panträtter i. Det är ju viktigt att vi vet det, så att Saab inte skadas om vi gör någonting som gör att de inte kan fortsätta sin produktion. Vi kommer föra en dialog med Saab om det här.

Så de är med och bestämmer ungefär vad ni ska utmäta, om det finns möjlighet till det?

– Ja, det som gör minst skada i så fall.

Hur vanligt är det att företag betalar under utmätningsprocessen?

– Det är inte ovanligt. Det är nästan tvärtom – vanligt. Det som är ovanligt i det här fallet är att vi vet att det är många andra utslag på väg in till oss med stora belopp, säger Hans Ryberg.

Redan imorgon är det sista betalningsdag för ytterligare två fordringar från den norska underleverantören Kongsberg som bland annat levererar system för växelspakar från sin fabrik i Mullsjö.

Enligt Kongsbergs informationschef Hans Jörgen Mörland hoppas bolaget att Saab löser problemen.

– Vi har ingen reell önskan att pressa dem till konkurs. Det kommer vi aldrig att göra. Vår önskan är bara att formellt vara i kön av företag som har krav på Saab, sade Hans Jörgen Mörland till TT på tisdagskvällen inför onsdagens utmätningsprocess.