Kronofogden kommer att frysa Saabs konton

2:45 min

Biltillverkaren Saab Automobile har inte betalat obetalda fakturor som gått till Kronofogdemyndigheten och därför blir det nu utmätning. I går förföll räkningar på 369 000 kronor och nu kommer Kronofogdemyndigheten att begära att Saabs banker fryser och reserverar pengarna på Saabs bankkonto.

Hans Ryberg, enhetschef vid Kronofogdemyndighetens västra indrivningsavdelning, säger att fallet med Saab är mycket ovanligt.

– Det är unikt just genom kombinationen att det är ett stort företag, en koncern, där det pågår verksamhet även om det står still just nu. Samtidigt väntas det en stor finansiering för att lösa problemen, det är inte heller vanligt, säger Hans Ryberg.

Totalt handlar det om 369 000 kronor som skulle ha betalats in av Saab senast midnatt.

Det handlar om två underleverantörer som tidigare inte fått betalat för delar som levererats till Saab och där fakturorna skickats till Kronofogdemyndigheten.

I dag gick det alltså så långt som att pengarna kommer att mätas ut, något liknande har aldrig hänt i Sverige när det gäller ett sådant här stort företag.

Men inom en vecka förfaller ytterligare fordringar för ungefär tio miljoner, en tidpunkt som sammanfaller med löneutbetalningar för Saabs 3 500 anställda.

Betalar inte Saab de fordringarna heller, kommer tio miljoner på Saabs bankkonton att frysas av bankerna på order av Kronofogdemyndigheten, och sådana här fordringar prioriteras före löneutbetalningar till anställda, säger Hans Ryberg.

– Vi hoppas föra en dialog med Saab för att hitta en lösning, men i normalfallet är de pengarna föremål för utmätning.

Då får inte de anställda sina löner fullt ut?

– Nej, vi betalar inte ut löner till de anställda av de pengarna, säger Hans Ryberg.

Fallet med biltillverkaren Saab är unikt i Sverige, framför allt på grund av att det gått så långt som att utmätning sker för att få in pengar till obetalda fordringar vid ett sådant här stort bolag.

Igår förföll fordringar på 369 000 kronor för fordringar som kommer genom att Saab inte betalat två underleverantörer. Nästa vecka kan det handla om tio miljoner i fordringar som förfallit och där utmätning väntar.

Thomas Haglund är fackordförande för Ledarna på Saab Autombile och det som han fått tidigare idag av ledningen för Saab är att det inte ska vara någon fara för augustilönen.

– Det besked vi har fått från företaget är att lönerna planeras betalas ut den 26 augusti.

När ställde du den frågan till företaget?

– Den frågan var uppe på ett möte i morse.

Beskedet att utmätningen kan spärra bankkonton innebär en risk för anställdas löner, hur ser du på det?

– Det är ingenting jag känner till, det är ingenting jag fått något besked om av företaget, säger Thomas Haglund.