”Vi borde avbeställa helikoptrarna”

1:45 min

Efter Ekots avslöjande i morse att försvarets helikopterupphandling 2001 direktstyrdes av dåvarande försvarsminister Björn von Sydow, emot experternas råd, kräver Folkpartiets försvarspolitiske talesman, Allan Widman, att helikoptrarna avbeställs.

Han tror inte att helikoptrarna som kostar skattebetalarna sex miljarder någonsin kommer att användas.

– Min personliga uppfattning är att vi borde avbeställa helikopter 14. Det är fortfarande osannolikt att den helikoptern kommer att kunna användas för de ändamål som vi har tänkt oss, säger Allan Widman.

Allan Widman är den riksdagsman som varit mest kritisk mot hur Försvarsmakten har köpt in sina helikoptrar.

Han anser att det var förutsägbart att den helikopter som valdes, NH90, och de särlösningar som Sverige begärde, skulle skapa bekymmer.

– Såna är typiskt sätt mycket riskfyllda, särskilt när vi väljer att göra helt unika beställningar på de 18 helikoptrar vi beställer. Att det skulle landa i den problematik som vi i dag har med helikoptern borde inte ha varit så svårt att räkna ut. Den här helikoptern har fortfarande mycket långt kvar innan den blir operativt användbar i försvarsmaktens tjänst, säger Widman.

Men Försvarsmaktens valmöjligheter inskränktes av att dåvarande försvarsministern Björn von Sydow oeftergivligen krävde att upphandlingen skulle ske i samarbete med de andra nordiska länderna.

Beslutet har lett till elva års försening och att försvaret tvingats köpa andra helikoptrarna för ytterligare 4,7 miljarder för att täcka behoven.

Dåvarande kommendörkapten Claes Lundin var den som 2001 skötte förhandlingarna för försvarets räkning.

– Det var ett stort politiskt tryck att vi skulle ha en nordisk gemensam helikopter. Det var i praktiken bara NH90 som kunde tillgodose alla de nordiska ländernas kravbild, säger Lundin.