Västernorrland

Rekordmånga björnangrepp på bikupor

1:07 min

Västernorrland har haft få fall av björnangrepp på tamdjur. Allt fler fårägare har elstängsel och det fungerar bra mot björn.
Men istället har det varit rekordmånga björnattacker - mot bikupor!

Ja, om det är dunderhonung björnen är ute efter vet man inte men minst en björn verkar ha fått smak på honung i sommar!

Att björnar förstör bikupor är inte ovanligt men omfattningen har varit ovanligt stor i Västernorrland den här säsongen.

Över 30 angrepp har anmälts in till länsstyrelsen. Många bikupor har helt utplånats.
Angreppen har skett på flera olika ställen i Timrå, Härnösand och Kramfors.

– Det är unikt! Vanligtvis brukar det vara ett trettital angrepp på bikupor i hela Sverige på ett år, säger Lars Wiklund

Teoretiskt kan det vara en enda björn som härjat vid kuporna eftersom björnar strövar på stora områden, säger Lars Wiklund som jobbar med viltskadefrågor på länsstyrelsen. Men troligare är att det är kanske ett par björnar som utfört angreppen.

Vanligtvis brukar björnarna vara ute efter larverna tidigt på säsonen men nu har de fått smak på honungen och då återkommer de och kraschar många bisamhällen.

– Man har jagat björnen och alltså testat skyddsjakt men det är svårt att hitta "gärningsbjörnen", säger Lars Wiklund.
Nu är det stängsling som kan bli lösningen precis som när det gäller tamdjur, tror han.

Söndag 21 augusti startar björnjakten i Västernorrland. Totalt får 18 björnar skjutas. Björnstammen i Västernorrland ligger på cirka 200 djur och observationer visar inte att den ökar, menar Lars Wiklund, snarare minskar den i vissa områden. Man har heller inte fyllt kvoten vid björnjakten under flera tidigare år, säger han.