Kronprinsessan väntar barn

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel väntar barn. Födseln beräknas till mars 2012, och Ekots Bengt Hansell rapporterar att den blivande modern såg ut att må bra när han träffade henne.

Beskedet om att kronprinsessan är gravid kom i eftermiddags, precis efter att hon hade delat ut utmärkelsen Årets svensk till finansmannen Peter Wallenberg på Grand Hotell i Stockholm. Hon gav då inga intervjuer, eller nämnde något om barnet.

– Hon såg väldigt glad och pigg och frisk ut, lite rund om kinderna kanske, i en icke åtsittande rödgul klänning, säger Ekots Bengt Hansell.

I helgen kommer kronprinsessan att delta i den sorgehögtid som hålls i Norge på söndag.

Vad händer annars i hennes program framöver?

– Hovet har sagt att det nog inte blir några stora förändringar, och det tror jag inte heller. Hon såg ut att må bra och kommer säkert jobba på precis som vanliga kvinnor alldeles inpå födseln om inte något oförutsett inträffar.

Kritiken mot monarkin har ju ökat i Sverige på sistone, vad innebär detta för stödet för monarkin?

Svårt att säga, det kan ju väntas öka, samtidigt som diskussionen och ifrågasättandet av monarkin också kommer att starta, men det här innebär att vi får en tronarvinge.

Sedan nyheten blev känd har hovet mer eller mindre varit nerringt och hovets hemsida låg också nere en stund. Enligt informationschef Bertil Ternert var det kronprinsessparets beslut att gå ut i dag och berätta om graviditeten.

– Frågan har varit aktuell en längre tid, säger han till TT.

Tidigare presschefen Elisabeth Tarras-Wahlberg var pressassistent när kronprinsessan föddes 1977. Då var mediepådraget enormt.

– Vi hade tyska journalister som klättrade i träden utanför Karolinska sjukhuset och smög sig in förklädda till läkare.

Vad tror du om medieintresset i mars?

– Om man får döma efter intresset för bröllopet i fjol lär det bli mycket stort.

Kommentarerna har också kommit in från politiskt håll.

"Det är med stor glädje jag har tagit del av nyheten att Kronprinsessan och Prins Daniel väntar barn. Ni har en fantastisk upplevelse att se fram emot och jag vill skicka mina varmaste gratulationer till er båda", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i ett uttalande.

"Vilket glädjebesked! Två fantastiska personer som är så kära i varann och nu får glädjen av ett barn tillsammans", skriver centerledaren Maud Olofsson.

Ekot/TT