Anmäler länsstyrelsen efter åratals väntan

1:47 min

Ett ärende om giftsanering av ett hus utanför Köping blev liggande i fyra år hos Länsstyrelsen i Västmanland. Det har nu lett till en JO-anmälan.

Bakom anmälan står Helén Eriksson och hennes man, som hittade dunkar med gift i grunden till sitt nyköpta hus utanför Köping år 2004.

Beslutet om de skulle få ersättning eller inte för att sanera blev alltså liggande på länsstyrelsen i fyra år.

– Dels så tycker jag att vi har blivit felaktigt behandlade, man ska inte behöva vänta i fyra år på att få ett svar, säger Helén Eriksson.

– En annan anledning till att vi gjort JO-anmälan är att vi inte tycker att det här ska behöva drabba andra.

Våren 2004 köpte Helén Eriksson och hennes man ett hus i Släta i Köpings kommun.

När de började städa huset upptäckte de gamla dunkar nere i grunden. I dunkarna fanns hormoslyr, ett växtgift som förbjöds i slutet av 1970-talet.

Giftet hade läckt ner under huset och förgiftat dricksvattnet. En omfattande sanering behövde göras. Eftersom den ansvarige för utsläppet var avliden, återstod att försöka få ersättning från en saneringsförsäkring.

För att få del av pengarna krävdes beslut från Köpings kommun, men där blev det avslag.

Helén och hennes man överklagade till länsstyrelsen. Men det tog alltså hela fyra år innan beslutet kom, och strax efter det slutade reglerna om saneringsförsäkring att gälla.

Chefsjurist Caroline Wall på Länsstyrelsen i Västmanland säger att det är helt oacceptabelt att det tog så lång tid och att man nu jobbar hårt med att prioritera gamla ärenden och förbättra rutinerna för att ärenden inte ska bli liggande.

Till sist blev det Helén Eriksson och hennes man som själva fick stå för saneringen. För att få ner kostnaderna utförde de grävningsarbetet själva med hjälp av en miljökonsult.