Unga utan jobb

Aktiva föräldrar viktiga

1:45 min

Föräldrarna har en viktig roll i kampen mot ungdomsarbetslösheten, det slår kommunalråden i Motala och Vadstena fast. Nu drar de i gång ett nytt projekt. 

Det nya projektet är ett samarbete mellan kommunerna i Motala och Vadstena, Arbetsförmedlingen och det lokala näringslivet.  

– I det första läget kommer vi att genomföra informationer för alla föräldrar som har barn i årskurs åtta och nio med representanter även från näringslivet, som kan berätta inom vilka yrken det finns behov i framtiden och hur det är att jobba inom industrin eller omsorgen till exempel, säger Jan Sundström (M) kommunstyrelsens ordförande i Vadstena.

Han säger också att det är allmänt känt att föräldrarnas uppfattning har stor inverkan på de ungas yrkesval och att det är viktigt att alla har samma bild av verkligheten.

Men är det här ett underkännande av studie- och yrkesvägledarna?

Nej, det tycker jag inte alls. Det handlar mer om att vi vill få upp fler på banan och att man ska få bättre förutsättningar för att fatta beslut, säger Camilla Egberth (S) ordförande i Motalas kommunstyrelse.

Studiebesluten är viktiga, fortsätter hon. Upplägget  i det nya projektet ska bland annat ta kål på ryktena om att industrin är död, särskilt i Motala.

Det understryker även Arbetsförmedlingens chef i Motala, Birgitta Tegidius. Hon berättar att det nya projektet kommit till efter utvärdering av tidigare satsningar för arbetslösa unga.

– De tycker att de har varit dåligt förberedda på hur det ser ut på arbetsmarknaden. De har också haft önskemål om arbetsplatsbesök innan de gör sina val. 

Men tror du att det kommer att ändras i och med det här?

– Jag är övertygad om att om alla gemensamt satsar på det här kommer vi att kunna åstadkomma en ändring, men det är inget quick fix.