Bombattack mot brittiska kulturrådet i Kabul

1:00 min

Det brittiska kulturrådet i Kabul utsattes för en bombattack tidigt på fredagsmorgonen. Minst nio människor ska ha dödats, alla utom en var afghaner. 

Strax efter gryningen stormades det brittiska kulturrådets lokaler av sex eller sju tungt beväpnade män. Kort dessförinnan hade flera explosioner skakat byggnaden. Enligt afghansk polis var en av de dödade utländsk soldat och resten afghaner, de flesta poliser samt ett par gatusopare som kom i vägen för attacken. Talibaner har tagit på sig skulden för dådet och uppger att målet var att skicka en varning till Storbritannien i dag då Afghanistan firar 92-årsdagen av sin självständighet från britterna.

Storbritannien har näst efter USA flest soldater i det Nato-ledda kriget mot talibanerna i Afghanistan. Kriget går i höst in på sitt tionde år och både i Europa och i USA finns en växande opinion mot detta dyra krig som också visat sig oändligt mycket svårare att vinna än vad USA och Nato-länderna först bedömde.

För en månad sedan påbörjades det amerikanska tillbakadragandet och då lämnade Nato-styrkor över säkerhetsansvaret till afghansk polis i flera av landets regioner. Inhemsk polis har formellt haft säkerhetsansvaret för Kabul sedan 2008 men får fortfarande mycket hjälp från Nato.