Egypten kallar hem ambassadör från Israel

1:45 min

Egyptens ambassadör i Israel kallas hem i protest mot att fem egyptiska poliser dödades vid gränsen mellan länderna. Läget är nu spänt mellan de två länderna, som har haft fredsavtal sedan 1979.

Demonstranter vid Israels ambassad i Kairo igår kväll brände flaggor och krävde att Israels ambassadör ska utvisas. Samtidigt beslutade den egyptiska övergångsregeringen att landets Israelambassadör ska kallas tillbaka till Kairo, medan Israel utreder vad som egentligen hände när egyptiska säkerhetsmän och militärer dödades och skadades då Israel jagade de beväpnade män som i torsdags dödade åtta israeler i en serie attentat nära den egyptiska gränsen.

Efter Mubarakregimens fall har det egyptisk-israeliska fredsavtalet ifrågasatts, inte minst av demonstranter på gatorna i Egypten.

Också tidigare under våren har det varit protester utanför den israeliska ambassaden, med krav att avtalet rivs upp.

Israeliska källor säger till nyhetsbyrån Reuters att fredsavtalet med Egypten är fundamentalt för Israel och att landet inte har någon avsikt att skada egyptisk säkerhetspersonal.

Israel pressas nu från alla håll; efter attentatet i Sinai har Israel utfört flera flygattacker mot Gaza, som har krävt omkring 15 dödsoffer.

Hamas svarar med att bryta den informella vapenvilan med Israel och raketer har åter skjutits mot Israel.

Också internt har den israeliska regeringen och premiärminister Benjamin Netanyahu svårigheter. I veckor har tusentals israeler gått ut för att protestera mot dyrare levnadsvillkor, stigande bostadspriser och sociala orättvisor.

Arabförbundet kommer i morgon att hålla ett extra möte för att diskutera den israeliska räden mot Gaza.

Samtidigt ska Libanon i ett slutet möte ha stoppat FN:s säkerhetsråd från att fördöma attackerna mot Israel i torsdags.