Breivik kan även åtalas för 1 000 mordförsök

I Norge pågår nu en av de mest omfattande polisutredningarna i världen efter dödsskjutningarna på Utöya och sprängattentatet mot regeringshögkvarteret i Oslo. Den misstänkte Anders Behring Breivik kommer, förutom att åtalas för 77 mord, också troligen att åtalas för uppemot 1 000 mordförsök för gärningarna för en månad sedan.

Rättsprocessen mot Anders Behring Breivik kommer inte att inledas förrän nästa år, men åklagarna arbetar redan nu med att planera hur processen ska drivas och vilka åtalspunkter som är aktuella.

Rätt snart efter dödsskjutningarna och sprängdådet stod det klart för åklagarna att det handlar om 77 mord. Det handlar om 69 personer som sköts till döds på Utöya och åtta personer som dödades när sprängladdningen detonerade utanför regeringshögkvarteret i Oslo.

Men nu verkar det också som om åklagarna bestämt sig för att åtala Behring Breivik för mordförsök av närmare 1 000 personer både på Utöya och i Oslo. Det säger en av huvudåklagarna i rättsprocessen till tidningen Adressavisen från Trondheim.

Innan rättsprocessen inleds arbetar polis och åklagare tillsammans med att försöka kartlägga så mycket som möjligt om vad som hände under de där timmarna den 22 juli, och som kommit att påverka en hel nation nu i en månad.